Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Ex-huliganer vill nå de unga

Tiden som huliganer i HBGY och Frontline är över. Patrik Månsson och Kristian Klintbo brutit med den världen och vill nu ge erbjuda ungdomar en genväg.

Vi kan ju ångra saker som vi gjort – men det har ändå format oss till det vi är i dag och gör att vi kan göra det vi gör nu.
Som 17-åring åkte Patrik Månsson med HBGY, den yngre firman i Helsingborg, till Danmark. De var tolv stycken som skulle till ett "box", ett uppgjort slagsmål mot en annan firma. Plötsligt vällde ett femtiotal huliganer fram. Patrik Månsson hade två utflyktsvägar att välja mellan – och valde den rätta.
– För de som sprang åt andra hållet blev knivhuggna med flaskor och nästan dödade. Men inte ens då tänkte jag till. Det ska vi också ta upp, bara för man har tur en gång så betyder det inte att du har tur nästa gång, säger Patrik Månsson.
"Vi" är han och Kristian Klintbo, som har beviljats pengar från Helsingborgs kommuns fond Visionsfonden för att föreläsa för ungdomar. Då, som aktiva huliganer, hade de bara ytlig koll på varandra eftersom Kristian Klintbo tillhörde den äldre falangen. Men ett samtal uppstod när förra sommaren råkade stöta ihop.
– Patrik hade en vision om att han ville berätta om livet vi hade haft, säger Kristian Klintbo som under cirka tolv år till och från ingått i Frontline.
– Det var min säkerhet och där jag hade mitt umgänge och min plats. Man kan försvinna för en tid och sedan komma tillbaka, för alla respekterar dig för den du är och vad du har gjort i de kretsarna.
Kristians vändpunkt kom samma år som HIF tog guld.
– Jag hade just gjort en "comeback" och bröt två revben på ett uppgjort box. Jag fick mig verkligen en tankeställare, jag var tvungen att sluta hamna i de här sammanhangen.
I dag är Kristian en populär träningsinstruktör, för många förknippad med sund utomhusträning. Men som sextonåring drogs han till fotbollsläktaren och dess starka känslor.
– Det är svårt att inte bli medryckt där och alla de känslorna övergick till något annat – från kärlek som det egentligen var från början, till att bli hat. Samma känslor, på ett annat sätt.
Patrik Månsson utvecklar:
– Ena dagen står du i klacken, nästa dag är du fotbollshuligan, det var så små små steg att man nästan inte märkte av det.
Själva våldet skapade en "ofattbar adrenalinkick".
– Det går knappt att förklara. Man var delaktig i något stort som den vanliga Svenssons inte kunde förstå. "Jag gör något ingen annan gör", säger han.
De beskriver båda avtrubbningen, hur våldet snabbt normaliserades. Att samhället fördömde fick motsatt effekt, det snarare förstärkte gruppkänslan.
Patrik Månsson reflekterade aldrig över riskerna. Men med åren började han ifrågasätta vad han gjorde med sitt liv.
– Så mycket timmar på att sitta i en lägenhet eller i en bil för att få slåss ett par minuter och sedan åka hem igen. Var det värt det?
Han slutade. Tog upp rugbyträningen och började med teater. Något han egentligen alltid velat men inte vågat inför polarna.
– När jag spelade teater utsatte jag mig för mycket konstigheter. Skithärligt – för det var en riktigt kick, säger Patrik.
Nu vill de visa ungdomar vad de själva upptäckt, att det går att hitta olika slags kickar.
– Många talar till ungdomar och inte med dem. Men tonåringar är inte dumma i huvudet, bara förvirrade, säger Patrik Månsson.
Att göra något åt de huliganer som verkar i dag – det kan och vill de inte.
– De enda som kan stoppa huliganismen är huliganerna själva, oavsett förbud. De måste själva vilja sluta. Vårt mål är att nå de som ännu inte nått dit, säger Kristian.
Att de annars slutna firmorna inte kommer att uppskatta Patrik och Kristians initiativ är underförstått. Att hot kan komma är inte uteslutet.
– Samtidigt tänker jag, skit samma. Jag brinner faktiskt för det här med ungdomar och jag önskar att någon hade ruskat om mig. Och det är inga andra än vi själva som har rättigheter till vår historia, säger Patrik.

Visionsfonden

Fyra nya projekt beviljades nyligen sammanlagt 240 000 kronor ur Helsingb Visionsfond. Förutom Beautiful mistake (Kristian Klintbos och Patrik Månssons projekt) tilldelades Mondo Market, Lesbisk frukost och "Citykvällar – Whats up Helsingborg" stipendier.
Gå till toppen