Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Elcykel blir allt populärare

Du sitter på sadeln och trampar och ser en rejäl uppförsbacke närma sig. Jobbigt? Nej, inte om du har en elcykel. Branschen spår nu elcykelns genombrott.

Efter svacka för några år sedan säljs nu elcyklar som aldrig förr. Förra året såldes 12 000 elcyklar, den näst högsta försäljningssiffran i Sverige hittills. Jämfört med "vanliga" cyklar är det fortfarande små volymer, men branschen tror nu på en stark tillväxt.
Joakim Stenberg, vd för Cykelbranschen, lyfter fram själva upplevelsen med att färdas på en elcykel.
Stenberg framhåller också fram elcykeln som ett transportmedel för pendlare som behöver lite motion men inte vill komma fram svettiga till jobbet.
— Folk börjar cykelpendla från allt länge avstånd och då kan det vara skönt att ha lite hjälp ibland när man kommer till en uppförsbacke.
Det har också skett en teknikutveckling. Batterierna har blivit bättre och det har kommit nya, mer effektiva drivsystem. De stora cykeltillverkarna, däribland Crescent och Monark, har nu elcyklar i sitt sortiment. Men man får vara beredd på att betala mer för en elcykel. Priserna börjar på 10 000 kronor och de finns elcyklar som kostar 25 000—30 000 kronor.
Rebecka Karlsson har ägt en elcykel sedan 2010 och talar sig varm för dess fördelar.
— Du behöver ingen parkeringsplats så du kan stanna var som helt i stan. Du behöver ingen separat försäkring och man slipper vänta på tåg och buss.
TT: Men det där passar väl också in på en vanlig cykel?
— Jo, men man är mer benägen att ta cykeln även när det är dåligt väder, tröskeln blir lägre. Och du får även motion eftersom man trampar hela tiden, säger Rebecka.
— Och det går fortare, vilket retar en del.
Gå till toppen