Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skytteklubb storsatsar

Ängelholms Pistolskytteklubb gör en jättesatsning för att lyfta sin anläggning. Varken ålder eller handikapp ska vara ett hinder för nya skyttar i framtiden.

Det är få skytteklubbar i landet som kan konkurrera med Ängelholms Pistolskytteklubb om det fina läget. Nere i Kronoskogen, en halv kilometer från Sibiriens sandstrand, har pistolskyttar tränat och tävlat i mer än ett halvt sekel.
Men tiden tar också ut sin rätt på saker och ting. Både klubbstuga (som är från 1951) och skjuthallar har passerat bäst-före-datum för ett bra tag sedan.
– Vi har länge velat upprusta anläggningen. Förutom byggnaderna så behöver el- och styrsystem att moderniseras, säger klubbens ordförande Tommy Larsson.
Tanken är att byta ut de gamla skjuthallarna mot nyare, uppföra en ny luftvapenhall samt tillgänglighetsanpassa hela anläggningen. Det skulle öppna upp verksamheten för en helt ny grupp av skyttar, nämligen ungdomar och funktionsnedsatta.
Pistolklubben uppvaktade Sparbanksstiftelsen Gripen med sina planer. Och i våras gjorde stiftelsen tummen upp. Man går in och blir delfinansiär med ett anslag på 200 000 kronor för projektet.
– Vi hade en första kontakt redan för ett år sedan och fick höra om klubbens visioner. Det är precis sådana här projekt där man satsar på ungdomar och funktionshindrade som vi vill vara med och hjälpa till med. Vi vill göra skillnad, säger Jan-Erik Hansson, verkställande tjänsteman på Sparbanksstiftelsen Gripen.
Pengarna är dock inte utbetalda, först ska pistolklubben få ihop hela projektets finansiering. Men löftet gör att klubben kan gå vidare med projektet.
– Det kommer att kosta 1,4 miljoner kronor, det ska vi få ihop. Sen ska vi göra mycket själva, vi har mycket kunskap om bygge bland våra medlemmar, säger Tommy Larsson.
De nya skjuthallarna är redan levererade, de orangefärgade bodarna ska lyftas på plats så fort de gamla skjulen tagits bort. Framsidorna sågas upp och blir skyttebås.
Förutom två nya skjuthallar, som utökar antalet banor från 40 till 50 stycken, blir det en ny luftvapenhall. De nya skjuthallarna kommer att ha galler för fönstren och låsbara luckor.
– Vi ska även renovera klubbstugan och fräscha upp vår fältskyttebana. Alla nya byggnader kommer att ha ramper för att öka tillgängligheten och så ska vi bygga en handikappanpassad toalett, berättar Tommy Larsson.
När Tommy Larsson blev ordförande för fyra år sedan hade man 30 medlemmar, i dag är man 130 medlemmar och nya tillkommer hela tiden.
– Vi har prova-på-skytte varje lördag och det har varit populärt, säger Tommy Larsson.
Klubben har även infört nya grenar, såsom armborstskytte. Och med en uppfräschad och modern anläggning kan man i framtiden välkomna riktigt unga skyttar och oavsett handikapp.

Sparbanksstiftelsen

Sparbanksstiftelsen Gripen bildades 2003 och ägde då 100 procent av aktierna i Sparbanken Gripen. Olika affärer har reducerat innehavet.
Stiftelsen delar genom avkastningen ut anslag i kommuner i nordvästra Skåne (Ängelholm, Båstad, Höganäs, Örkelljunga och Åstorp).
Man vill bidra till en positiv utveckling i bland annat näringsliv, forskning, utbildning, idrott och kultur.
Sparbanken Öresunds affär med Swedbank ger stiftelsen utökade möjligheter att bidra och stötta projekt i nordvästra Skåne. I år delar stiftelsen ut tio miljoner kronor.
Gå till toppen