Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Konstrundans 15 viktigaste utställningar i Skåne

Blir du snurrig av alla konstrundor i Skåne? Vi lät tre experter välja sina fem favoriter.

Tre experter väljer sina fem favoriter i de elva konstrundorna i Skåne. Se mer om rundorna längst ned.
 
Magdalena Cavallin, Höganäs.
Linda Fagerström rekommenderar:

1. Magdalena Cavallin, Höganäs

I en värld, som kanske är Karin Mamma Anderssons undermedvetna, rör sig Magdalena Cavallins figurer i jakten på ett sjunket palats. Eller också sörjer de förlusten av ett svunnet modernistiskt paradis. Kanske folkhemmet? Paletten är dämpad, uttrycket friskt eklektiskt och tilltalet melankoliskt.
 

2. Cecilia Kraitz, Båstad

There is a crack in everything – that's how the light gets in. I alla fall om man får tro Leonard Cohen och de japanska rakumästare som lärt oss se sprucken glasyr som vacker konst. Sedan 20 år arbetar också keramikern Cecilia Kraitz med raku i japansk tradition fast med ett helt eget, samtida uttryck.
 

3. Malin Svensdotter Eriksson, Höganäs

Hårt möter mjukt och textil blir till skulptur i Malin Svensdotter Erikssons ateljé. Skruvade spiraler och bubblande veck hämtade från havets eller kanske kroppens djup, är omväxlande tilldragande och frånstötande. Konvext blir konkavt i ett nästan surrealistiskt formspråk med fransigt organiska former.
 

4. Gertrud Alfredsson, Mjöhult

Scener från köksbordet, gränden mellan husen och trädgården. Motiven är vardagliga men linjeteckningen lysande och färgbehandlingen frankt självsäker i Gertrud Alfredssons måleri. Det gröna och röda balanserar skickligt på gränsen mellan skrämmande och lockande. Ett vildingarnas land, strax utanför Höganäs.
 

5. Katarina Thorstensson, Båstad

Smycken i glas är ett av konstrundans ovanligaste inslag. I Gamla stationshuset i Båstad skapar designern Katarina Thorstensson långa, klirrande kedjor i transparenta länkar, punkiga berlocker och fallosformade fingerringar – en smyckeskonst rätt långt från traditionella guldhjärtan och bismarcklänkar.
 
Elizabet Thun på Jordberga.
Thomas Millroth rekommenderar:

1. Skott och krona, Jordberga Konstexpo

Det som växer är årets tema. Caroline Mårtensson är känd för sina undersökningar av odling och trädgård, här har hon tillsammans med Annelie Nilsson undersökt Jordbergas odlingshistoria och gjort en installation. Lägg därtill Elizabet Thuns måleri och Lage Pergons trädskulpturer. Spännande.
 

2. Uno Svensson, Jolom, Gärsnäs

Uno Svensson (1929–2012) var en märklig och mycket personlig surrealist. Litet gammaldags patinerade kroppar, dockor, håligheter. En värld av begär och åtrå, hämning och lust. Surrealism utan Dalí-varning, mer av suggestiva Hans Bellmer-hemligheter.
 

3. Carl Fredrik Ohlsson, CFO Förlaget, Köpmangatan 1, Borrby

CF Ohlsson i Borrby (1905–2000) fotograferade natur och människor i bygden under hela sitt liv. Det blev tusentals glasplåtar. Några skrev vännen Ola Billgren inkännande om. Ateljén och butiken är ännu fyllda av egna böcker och makalösa foton. En svensk August Sander!
 

4. Rachel Tess, Gladeholm, Kivik

En del av er kanske upplevde henne på Wanås under förra årets konstrunda, då hon visade ett trettio minuter långt stycke. I årets runda har hon annonserat ut dans och performance i sitt Milvus Artistic Research Center.
 

5. Ann Makander, KG Nilson, Bästekille konsthall

Förvänta er pålitliga måleriupplevelser. Det betyder att målningarna bjuder på skimrande överraskningar i färg och motiv. Alltifrån bataljer och uppställningar av gamla slag till filtar i 50-talsmönster. Men en sak är säker, de kan ta hand om ytan och koloriten som få.
 
 
John E Franzén, Wanås konst.
Carolina Söderholm rekommenderar:

1. John E Franzén, Wanås Konst, Knislinge

Motorcykelgäng i Kalifornien, kungafamiljen på slottet eller stilla landskap på Österlen. Sedan tiden i USA har John E Franzén ett särskilt sätt att handskas med måleriet oavsett var han befinner sig. På Wanås ställer han ut den sällan visade sviten "Besökarna", och tar med sig delar av ateljén in i rummet.
 

2. Uppror och oro, Mårten Pers Källa, Gislöv

Dunkla hallucinationer, färg som glöder sig genom duken medan känslorna kränger och materialen buktar. Konst som både förför och gör motstånd. Det är upplagt för intensiva upplevelser när Sofie Arfwidson, Leif Holmstrand, Anders Romare och Nichlas Winmalm möts kring det explosiva, sköna och groteska.
 

3. Andreas Sandström och Grant Watkins, Gylleboverket, Östra Vemmerlöv

Gylleboverket fortsätter att tänja på konstens ramar och erbjuda en experimentell scen för projekt och performances. I installationen "Timeslice" arbetar Andreas Sandström och Grant Watkins med tid, rum och ljus för att skapa ett laddat möte, som ställer besökarens förväntningar och perspektiv på sin spets.
 

4. Gittan Jönsson, Råkulle gård, Brantevik

Det kan börja med en känsla, en figur eller en stadsvy och därefter tar berättelsen och färgen vid. Personligt och politiskt, verklighet och fiktion möts i Gittan Jönssons konst. Mot intryck från ett pulserande Berlin ställs alter egot dammsugerskan som med friskt mod vädrar ut förlegade maktstrukturer och könsroller.
 

5. Malin Schønbeck och Gert Germeraad, Eljaröd 1919

Formerna sväller som levande organismer, formade i tyg eller garn. Malin Schønbeck samlar dem i sinnliga klasar eller låter dem växa upp ur golvet och ta rummet i besittning. Gert Germeraad skulpterar i lera fram människorna ur historiens mörker, och synar hur individer mäts, anpassas eller förkastas.

”Konstrundan” – Nu 11 Konstrundor i Skåne

 1. Fria konstnärers gille, FKG
 2. Konstrundan Mittskåne, KMS
 3. Östra Skånes konstnärsgille, ÖSKG
 4. Konstrundan i nordvästra Skåne, NVSK
 5. Västra Skånes konstnärsgille, VSKG
 6. Konstnärsgruppen Sydväst, KSV
 7. International Artist Society Europe, IASE
 8. Skurupbygdens konst- och hantverksförening, SKHF
 9. Öppna sinnen, ÖS
 10. Linderödsåsens konstrunda, LK
 11. Konstrundan Kultur i Sjöbobygden, KIS
Gå till toppen