Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Krapperupsteaterns höstsatsning i fara

Trots stöd från Helsingborgs stad, Stadsteatern och Fredriksdal ser det mörkt ut för Krapperupteaterns planerade höstteater Blodsbröllop. De får nämligen inte ett öre i bidrag från Kulturrådet.

– Det känns jättetråkigt. Vi har inte resurserna att finansiera det på eget håll, säger ordföranden och producenten Lotta Thosteman.
Planen var att Lorcas klassiska föreställning skulle spelas på Fredriksdal med premiär efter Mikaeli marknad. Förra årets höstteater, Mor Kurage, var fullsatt från första dagen. Men utan statliga Kulturrådets stöd ser det enligt Lotta Thosteman mörkt ut.
– Vi har en hög konstnärlig ambition och det går inte att göra saker på den nivån gratis, säger hon och ifrågasätter beslutet.
Både då hon menar att teatern arbetar med stor bredd och då föreställningen tar upp ett samtida ämne.
– Lorca har skrivit mycket om kvinnoöden och den här uppsättningen skulle handla om släkter i konflikt, om heder och om kvinnor som inte kan gifta sig med vem de vill. Något som det finns mycket aktualitet i, säger hon.
Teatern har inte fått någon feedback om varför de blir utan stöd men planerar att fråga om anledningen.
– Vi vet att det är väldigt stor konkurrens och det är det svar vi brukar få.
Inte heller till förra årets sommarföreställning, Romeo och Julia, fick föreningen något stöd. Då sattes pjäsen däremot upp ändå.
– Det går inte nu. Vi har inga marginaler vad det gäller intäkter. Exempelvis går det bara att få in ungefär hälften av den publik vi kan ta in på en sommarföreställning. Vi kan inte heller spela lika länge, säger Lotta Thosteman.
Att stödet från Kulturrådet uteblir för andra året innebär enligt henne att teatern känner sig förbisedd.
– Det börjar kännas lite osäkert med stödet från Kulturrådet. Vi ifrågasätter såklart om det över huvudtaget är någon mening att vi försöker, säger hon.
Teatern väntar nu på besked från Region Skåne och från Sparbankstiftelsen. Först efter det vet de hur de ska gå vidare. Om de ska sätta upp något i mindre format eller lägga projektet åt sidan.
– Vi får kanske ägna oss åt crowdfunding. Vår publik gillar ju oss så vi får kanske gå ut i bredd och be om stöd till föreställningen, säger Lotta Thosteman.
Gå till toppen