Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Slavlika förhållanden för fiskare

Tusentals utländska fiskare har dumpats på öar i Indonesien sedan landet förbjudit utländskt fiske. Många är offer för människohandel och migrantorganisationen IOM beskriver arbetsförhållandena som modernt slaveri.

Arbetare ombord på thailändska och burmesiska fiskebåtar som 2014 hölls instängda på ett fiskeföretag i Benjina i Indonesien. Männen berättade att de bara fick små mängder ris att äta och att de knappt fick plats att lägga sig ner. ARKIVBILD.Bild: Dita Alangkara/AP/TT
Omkring 4 000 fiskare tros vara strandade på avlägsna öar i östra Indonesien. Många av dem har övergetts av fiskebåtar sedan regeringen för fem månader sedan godkände ett tillfälligt stopp av utfärdandet av licenser för fiske, enligt migrantorganisationen IOM.
Moratoriet är ett försök att begränsa förekomsten av illegala utländska fiskebåtar i indonesiska vatten, men konsekvensen har blivit att många fartyg dumpat och övergett sina besättningar.
Enligt IOM är en majoritet av arbetarna ombord på de utländska fiskebåtarna offer för människohandel, de flesta kommer från Burma. Organisationen beskriver förhållandena för arbetarna som "vår tids slaveri".
"Ett stort antal män är strandsatta under allt annat än idealiska förhållanden. Men för första gången på kanske flera år så vidrör deras fötter torra land och det finns möjlighet för dem att åka hem, när vi och myndigheterna kan lokalisera och bearbeta dem" säger Steve Hamilton, vice chef för IOM:s Indonesienkontor i ett uttalande.
Enligt regeringen kostar det illegala fisket landet omkring 25 miljarder dollar per år.
Gå till toppen