Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tvåan Tim McKee – en dålig förlorares bästa tröst

Okej, jag erkänner.
Jag är en fruktansvärt dålig förlorare.
En förlust i fia med knuff mot lillasystern kan sitta i flera veckor efter.
När Sverige förlorar en kvalmatch i fotboll låser jag in mig och ser om VM 94-krönikan på VHS som plåster på såren.
Eller så tröstar jag mig genom att skänka en tanke till en 61-årig badvakt på Miami beach. För det finns de som har haft det värre.
Simning och otur rinner i Alexander Timothy McKees blodomlopp.
Pappa Al var en talangfull bröstsimmare som 1940 skulle bli olympisk deltagare i Helsingfors.
Då kom ett världskrig emellan och Al fick byta ut simkarriären mot fem år i arméns tjänst.
Drömmenskulle istället levas ut genom Tim, det fjärde av nio barn. Familjen flyttade tidigt till småstaden Newtown Square i Pennsylvania. Där kunde barnen snedda över trädgården till den lokala simklubben där fadern var tränare.
Tim visade tidigt talang. Som 18-åring tog han silver i panamerikanska mästerskapen och året efter, 1972, var det OS-uttagningar i Chicago till spelen i München.
Pappas förlorade dröm var nu bara inom ett lopps räckhåll för den unge talangen. Trots en häftig öroninflammation och avrådan från att tävla slog Tim personligt rekord i de tre lopp han ställde upp i. Det gav lika många OS-biljetter och nu skulle inte ett världskrig komma i vägen för släkten McKee.
Uppladdningen kantades av körtelfeber men när 400 meter medley skulle avgöras den 30 augusti 1972 stod den okände Tim McKee redo för start. Till höger om honom stod världsrekordhållaren Gary Hall från USA och ytterligare två banor bort gjorde Gunnar Larsson sig redo.
Hall började bäst och ledde med tre kroppslängder efter halva loppet. Men när de tävlande växlade till frisim inför de sista 100 meterna hade Larsson och McKee passerat storfavoriten.
Loppet blev en osannolik uppgörelse mellan 21-åringen Larsson och den två år yngre McKee. Svensken hade ledningen men amerikanen kom ikapp och vid målet slog de båda handen i kaklet till synes exakt samtidigt.
Det var också exakt samtidigt. Nästan.
På resultattavlan var tiderna identiska bredvid deras namn: 4:31.98 och var sin etta i placeringskolumnen.
De hade simmat exakt lika fort – men arrangörerna hade bara en guldmedalj.
I tio minuter satt de två vinnarna sida vid sida vid bassängkanten och väntade på besked. Plötsligt kom nya resultattider.
Larsson, Gunnar 4:31,981
McKee, Tim 4:31,983
Två tusendelar skilde. Ett öga blinkar på tjugo.
På prisutdelningen rörde Tim inte en min. På vägen ut från simhallen fyllde han en hand med vatten ur bassängen och förde mot munnen.
"Det smakade som en öken", sa han till journalisterna efteråt.
När det var dags för halva distansen fyra dagar senare slog han nytt personligt rekord på 2:08,37.
Haken? Gunnar Larsson simmade en sekund snabbare.
Tim åkte hem med två silver över Atlanten och brände enligt rykten sina badbyxor vid hemkomsten till Newtown Square.
OS 1976 i Montréal skulle bli Tims stora revansch. Formtoppen kom lägligt till 400 meter medley: hans resultat i finalen slog det dåvarande världsrekordet.
Haken? Landsmannen Rod Strachan simmade en sekund snabbare.
Den tredje raka silverpengen blev McKees sista OS-insats. Istället blev han tränare som pappa Al, började ägna sig åt välgörenhetstävlingar och tog jobb som badvakt på Miami beach.
Slutet gott, allting gott. Även för en evig tvåa.

Andra OS-spöken

Therese Alshammar
Tog två silver i Sydney-OS 2000, båda bakom holländskan Inge de Bruijn och låste in sig på toaletten innan prisutdelningen.
I nästa spel, i Aten 2004, blev det en fjärdeplats. Missade final i Peking fyra år efter när baddräkten sprack inför semifinalen.
Ådrog sig en skada inför London-OS 2012 och missade medalj.
Nu laddar hon inför sitt femte OS.
Internationella mästerskapsguld som McKee vann
Inga
Loppet som förändrade tideräkningen
Efter München-OS avgörs inga simlopp på tusendelar. I 50 meter frisim i OS 2000 delade amerikanarna Anthony Ervin och Gary Hall på guldet efter att ha simmat in på 21.98.
Gå till toppen