Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Vindkraft stör mobiltelefoni

Lokala störningar i mobilnätet kan bero på vindkraftverk. Efter mycket om och men har Telia lyckats hitta orsaken till att invånare i Lillhärdal haft problem med både mobiler och datoruppkoppling.

Vindkraftverk kan störa datatrafik och mobiltelefoni.Bild: Arian Schuessler
I Lillhärdal utanför Sveg har det sedan i höstas varit stora problem med mobiltelefonin och mobil datoruppkoppling. Många olika orsaker har prövats utan att problemen lösts. Men nu tror sig Telias tekniker har fått klarhet i vad trasslet beror på.
— Vi misstänker att det är vindkraften som stör ut trafiken, säger Marcus Haglund, pressinformatör på Telia, till Tidningen Härjedalen.
Det finns ett vindkraftverk i närheten som är särskilt misstänkt som störningskälla. Telia ska nu förstärka sin utrustning i Lillhärdal för att lösa problemen.
Telias teori låter rimlig, enligt Lars Eklund, enhetschef för Spektrumanalys på Post- och telestyrelsen.
— Rotorbladen på ett vindkraftverk kan dämpa och reflektera signalen och därmed även försvaga den. Det som talar emot teorin är att störningarna kommer och går. Om det är ett vindkraftverk som står i vägen borde störningen vara mer permanent men det är svårt att uttala sig om det utan att känna till hur vindkraftverket är placerat i förhållande till den störda förbindelsen, säger han till tidningen.
Gå till toppen