Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Direktören som började måla

Gordon Skalleberg lämnade livet som vd i familjens framgångsrika företag för konstens skull. Nu debuterar han i Konstrundan.

"Meeting Creek, Canada 1911" är helt ny, målad med linoljefärg på plywood och lackad med golvlack. Motivet har en bakgrundshistoria, men Gordon Skalleberg vill att betraktaren med hjälp av sin fantasi ska bygga sin egen story.Bild: Sven-Erik Svensson
 
Femtiofyraårige Gordon Skalleberg skiljer sig från den smått ålderstigna och brokiga rad av konstnärer som strömmar till Landskrona konsthall den här morgonen.
Det är en vecka kvar till påskens konstrunde-premiär, men innan dess ska samtliga 137 medverkande konstnärer i den nordvästskånska konstrundan lämna in det av sina verk som ska representera dem i den stora samlingsutställningen.
Med välsittande kavaj, mjuk halsduk i purpurfärgat paisleymönster och bakåtkammat hår ser Gordon Skalleberg mer ut som den direktör han var fram till för tio år sedan.
Vägen hithar varit känslomässigt skumpig.
– Det har varit en spännande men tuff resa. Jag har många gånger funderat på vad jag tillför. Är jag produktiv för samhället, jag som inte ens är lönsam? Samtidigt har min konst framkallat de mest makalösa samtal med andra människor. Och det är något som inte går att mäta, säger Gordon Skalleberg och fortsätter:
– Mina vänner säger att de tycker bättre om mig som jag är nu. Jag gör det jag älskar och är i större harmoni med mig själv. Jag känner något, säger han och lägger handen på bröstet.
Under metamorfosen från välbetald företagsledare med fulltecknad almanacka till konstnär med fri tillvaro och otrygg inkomst har han inte kunnat undvika att trampa på både en och två tår.
– Några år efter att jag bestämde mig att lämna företaget berättade mamma att pappa hade gråtit av två skäl. För att han så gärna hade velat jobba tillsammans med mig och se mig ta över en dag. Men också för att jag så länge hade burit på de här drömmarna. Jag tror ändå inte att de riktigt förstår.
Som konstnär har Gordon Skalleberg det senaste årtiondet gjort sig ett namn främst i hemmakommunen Höganäs. För åtta år sedan köpte han och hustrun den välkände bildkonstnären och grafikern Paul Holsbys drömhus i Skäret.
Villa Holsby, som ritades i slutet av 1950-talet av arkitekten Per Friberg, är sedan många år både ett arkitektoniskt och konstnärligt landmärke på Kullahalvön.
– Många har besökt Paul Holsby och Villa Holsby under Konstrundan och jag vill fortsätta att utnyttja det fina huset som en slags magnet, säger Gordon Skalleberg som låtit helrenovera villan.
Han har tidigare år öppnat upp villan i perioder och nu är han främst nyfiken på vad Konst-rundans ”godkäntstämpel” med tillhörande gulröda flaggor ska innebära för besöksiffrorna.
– Min granne som är konstnär hade över 700 besök redan första fredagen förra året. Vid klockan 11 var nästan allt slutsålt, säger Gordon Skalleberg.
– Det skulle förvåna mig om det kom så många till mig. Jag tror att jag målar lite besvärligt, krävande. Många tycker att tavlorna är fascinerande när de ser dem men steget till att köpa och hänga upp ett av mina stirrande ögon hemma i vardagsrummet är långt. Kan jag bara bjuda andra på inspiration vore det fantastiskt.
 
"Jag vill få färgerna att flöda ur penseln så att jag kan jobba utan att det kärvar." Gordon Skalleberg målar gärna med en slags akvarellteknik, fast med linolja som bas.Bild: Sven-Erik Svensson
 
Gordon Skalleberg jobbar just nu främst med linolja på plywood. Porträtt, ansikten och framför allt ögat är som motiv ofta återkommande.
– Jag är väldigt intresserad av ögat. För mig är pupillen som ett svart hål som leder ut i universum. Jag tror att det slår an något hos betraktaren.
Han gör så kallad pocket art – fickkonst – också. Det är små målningar, bara några centimeter breda och höga, som man kan bära med sig i fickan om man vill.
– Vissa gör jag på beställning av någon som vill ha sitt porträtt i fickan.
Gordon Skalleberg har också helt nyligen börjar arbeta i plåt. Han låter laserskära ut sitt eget ansikte i cortenplåt som sedan rostar långsamt.
– Jag känner en gallerist i Washington och hon har sagt att det här är det bästa jag någonsin har gjort.
Gordon Skalleberg och hustrun Andrea Skalleberg delar sin tid mellan Kullabygden och huset i Santa Fe, New Mexiko. Drömmen är att så småningom bo största delen av året i USA, där hustrun har sina rötter. De två helt olika miljöerna påverkar Gordon Skallebergs konstnärskap. Han kan till exempel se drag av navajo-indiandernas konst i sina nyproducerade verk.
– Landskapet utanför Santa Fe är makalöst. Självklart utvecklar det mig, liksom alla impulser från staden. Här bor mellan åttio- och nittio-tusen invånare och det finns ett par hundra gallerier. Många författare, fritänkare och stora konstnärer som Georgia O’Keeffe har verkat här. Det är en fantastisk kreativ oas att vistas i.
Inte bara Konstrundan är ett nytt sammanhang för konstnären Gordon Skalleberg. I slutet av maj är han med i sin första utställning i USA.
– ”Monochromatic” är en grupputställning på ett av Santa Fes bästa gallerier, Evoke Contemporary. Och jag är i ett gott sällskap.

Konstrundan i Nordvästra Skåne

VAD: Årets konstrunda pågår 3 till 12 april.
VAR: Samlingsutställningen i Landskrona konsthall samt deltagande konstnärers ateljéer.
STIPENDIUM: Helmer Lång-stipendiaten
HITTA: Adresser till samtliga konstnärer finns på www.konstrundan.se
APP: Konstrundans app finns att ladda ner. Där finns bland annat en karta.
Gå till toppen