Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Kan 60 hemlösa bara försvinna?

Staden stoltserar med att antalet hemlösa har halverats – trots att man inte tror på det själv.

Antalet akut hemlösa personer i Helsingborg har halverats jämfört med ifjol. Den här nyheten gick staden ut med i fredags på nätet på Mynewdesk, en plattform för pr.
"Det är förstås glädjande att det rör sig åt rätt håll efter vår stora satsning i samband med den formella stängningen av Hemlösas hus förra året", säger Björn Wäst, chef på socialförvaltningens stödboendenhet, i samma text.
Problemet är att staden inte själv tror på det.
Kartläggningen görs varje år vecka 3 för att få "en indikation". Socialtjänsten, Värmestugan med flera verksamheter rapporterar in akut hemlösa personer som de har kommit i kontakt med/haft kännedom om den veckan. År 2013 hamnade antalet på 71, för att 2014 öka till 122. I år har siffran minskat till 63.
Så vilka är de 50-60 akut hemlösa som plötsligt ska ha dykt upp i statistiken ifjol och nu lika plötsligt tycks ha försvunnit?
– Det är ju vad som har rapporterats in. Men vi har varken före eller efter förra årets kartläggning kunnat identifiera den här stora gruppen, säger Björn Wäst.
Det är inte sannolikt att socialförvaltningens uppsökande verksamhet skulle ha missat så många, tillägger han.
På frågan varför staden inte förmedlar den bilden utåt, svarar han:
– Det skulle vi kunna vara tydligare med.
Så vad har socialförvaltningens "stora satsning" resulterat i? Björn Wäst uppskattar här att hemlöshetssiffran har minskat med 20 mot ifjol tack vare att kommunen ordnat bostad åt dem. Alltså långt ifrån 60.
– Vår mening är inte att det ska framstå som att vi har ordnat boende åt hela den här gruppen, utan att vi har gjort insatser och att det går åt rätt håll. Jag får ta med mig det om man tycker det är otydligt, säger Björn Wäst om pressmeddelandet.
Hur kunde då siffran i statistiken skjuta i höjden 2014 för att sedan dala? Den frågan förblir obesvarad även efter att HD pratat med ett par av de inrapporterande verksamheterna.
Gå till toppen