Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

André Deveaux fick sparken – Gath sitter säkert

”Det är ett tilltag vi inte på något sätt kan stå bakom” säger Rögleordföranden.

Efter överfallet på Per Helmersson får André Deveaux sparken från Rögle BK. Tränaren Mikael Gath som pratade med kanadensaren sekunderna innan han gick till angrepp var inte inblandad, enligt klubben.
Rögles avancemang till SHL fick en bitter eftersmak när André Deveauxs överfall på Per Helmersson i Västerås kablades ut. På måndagskvällen kom beslutet att kanadensaren sparkas med omedelbar verkan.
– Vi har beslutat att gå skilda vägar. Vi tar självfallet avstånd från händelsen och André är rätt bedrövad i dag och det ska man nog vara, säger Rögles ordförande Håkan Eriksson.
Det var mitt under söndagsmatchen som ett filmklipp från match fyra nere i Ängelholm kom ut på nätet. Den visar hur André Deveaux står vid Rögles bås och sedan åker fram mot Per Helmersson och hugger ner Västerås lagkapten med klubban bakifrån.
– Jag såg filmklippet i tredje perioden i går. Och det är så klart en händelse vi inte på något sätt kan stå bakom, säger Håkan Eriksson.
När tog ni beslutet?
– Under dagen. Jag har varit väldigt upptagen på mitt jobb i dag så när jag slutat för dagen så tog vi tag i det, säger Håkan Eriksson.
Andre Deveaux, som under söndagen inte var ångerfull säger så här i ett pressmeddelande från Rögle.
– Känslorna tog överhand för mig där under några sekunder. Även om mitt rykte verkar föregå mig är jag inte en våldsam person. Om något, möjligtvis en passionerad spelare. Mitt uppsåt var aldrig att åsamka någon allvarlig skada och med tanke på att jag är en mycket större person än Per Helmersson är det klart att om skada varit min intention hade han inte kunnat spela matchen eller den påföljande.
På ett längre filmklipp som kom ut under måndagen ses Rögles assisterande tränare, Mikael Gath gå ner och prata med Deveaux innan kanadensaren slår två gånger med klubban i isen och går till attack mot Per Helmersson.
– Jag har sett även den filmen, men på en lite mobiltelefon, säger Håkan Eriksson.
Sporten var utlovade en intervju med sportchef Anders Carlsson under hela måndagen, men från klubbens håll styrdes på kvällen frågorna över till ordförande Håkan Eriksson.
Vad är Mikael Gaths syn på det hela?
– Han har inte gett sitt medgivande till André Deveaux att utföra någon handling, säger Håkan Eriksson.
– Jag har förstått att folk på sociala medier och i Hockeysverige tycker att han sagt något, men det är människor som inte har varit i hallen och omöjligt kan ha hört dialogen.
Mikael Gath har alltså fortsatt förtroende?
– Ja.
André Deveauxs agerande på uppvärmningen mot Västerås var det tredje disciplinära övertrampet på ett år. En narkotikadom, en misshandelsdom och så André Deveaux.
Hur fungerar klubbens värdegrund?
– Jag tror att det är en tillfällighet, säger Håkan Eriksson.
– När det gäller Stefan Ridderwall och Alen Bibic tog vi vårt ansvar och tog hand om spelarna. I detta fallet med Deveaux så var övertrampet för stort och vi gick skilda vägar.
Rögleordföranden fick en måndag som han inte gärna hade velat ha efter avancemanget.
– Vi är såklart stolta över att ha gått till SHL och att vi har ett J20-lag i semifinal, men det är klart att en sådan här händelse ger smolk i glädjebägaren, säger Håkan Eriksson.
Gå till toppen