Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Mobbning överklagas till Högsta domstolen

Ett misstänkt arbetsmiljöbrott där två chefer åtalats för inte gjort tillräckligt för att stoppa mobbningen av en anställd, som senare tog sitt liv har nu överklagats till i Högsta domstolen.
Riksåklagaren har överklagat det omskrivna misstänkta arbetsmiljöbrott där två chefer i Krokoms kommun åtalats för att inte gjort tillräckligt för att stoppa mobbningen av en anställd, som senare begick självmord. ARKIVBILDBild: Sofia Tanaka / TT / TT
Cheferna, fick i tingsrätten villkorlig dom och böter för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, men friades i hovrätten.
Händelsen inträffade 2010. Mannen arbetade som socialsekreterare i Krokoms kommun och hade svårt att samarbeta med sin nya arbetsledare. När han berättade för sina chefer att han kände sig utsatt, fick han beskedet att han misskött sitt jobb och blev senare uppsagd.
Riksåklagaren skriver i överklagandet att cheferna haft en skyldighet att förebygga ohälsa på arbetsplatsen, och att mannens försämrade hälsa och död sannolikt skulle ha uteblivit om de handlat i enlighet med regelverket.
Gå till toppen