Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Tiggarna hittade nytt boende

EU-migranterna har nu hittat nytt boende i en ort utanför Landskrona. Polisen: "Vi kan inte göra något."

Här rivs det som varit bostäder för tiggare under några månader.Bild: Mikael Brandt
Som tidningen skrev i förra veckan hade fastighetsägaren, Coop Fastigheter, vänt sig till kronofogden för att kunna avhysa EU-migranter, det vill säga tiggare, som bosatt sig vid en återvinningsstation och gamla industrilokaler vid Coop Forum i östra delarna av Landskrona.
Bostäderna hade de byggt av lastpallar, korrugerad plåt, presenningar och bräder.
På måndagsmorgonen fanns grävskopan på plats för att genomföra rivningen. Den tuggade sig snabbt igenom rucklen.
Läs mer: Nu försöker Coop få bort tiggarlägret
Även polis och personal från kommunen fanns på plats för att söka igenom skjulen och en industrilokal intill efter människor. Men några spår efter EU-migranterna fanns inte.
Däremot fick vi snart information om att några personer bodde på platsen bara för några dagar sedan. Men de hade dessförinnan fått veta att de skulle avhysas senast på måndagen och därför redan försvunnit.
Snart får vi också information om vart de tagit vägen – de har tagit sina tillhörigheter och flyttat in i en gammal stuga i en ort utanför Landskrona.
Av en person som bor i närheten av stugan får vi veta att ägaren bor större delen av året utomlands och bara tittar till stugan ett par gånger om året.
Vi får också veta att flera kontaktat polisen men fått beskedet att den inte kan göra något.
Det stämmer, säger närpolischefen i Landskrona, Anneli Manelli.
– Vi kan inte göra något förrän vi får in en anmälan från den som äger stugan, säger hon.
Kan ni agera på något annat sätt?
– Det kan vi inte göra. Är det så att de tagit den har fastigheten i besittningen på ett olovligt sätt så utreder vi det som ett brott. Men har de fått ett medgivande från fastighetsägaren så kan inte vi motsätta oss det. Är ett brott begånget ska det göras en anmälan av den som äger fastigheten.
Försöker polisen nå fastighetsägaren?
– Nej, det får komma från honom eller henne.
Boende på orten är upprörda över att någon kan ta ett hus i besittning och om ägaren inte känner till det så agerar inte polisen.
Så här säger Annel Manelli om det:
– Nej vi kan inte vräka någon när vi inte har bakgrunden till att de befinner sig där.
Hon tillägger:
– Vi kan inte göra något just nu men vi lär ju ha anledning att fortsätta titta på ärendet.
Boende som känner till vem ägaren är har försökt nå honom, utan att lyckas. Inte heller tidningen har lyckats nå ägaren.
Inte heller för Landskronas socialförvaltning, individ- och familjeomsorgen, är det aktuellt att agera ytterligare för tillfället.
– Vi har varit vid Coop ett par gånger i veckan för att förvissa om att inga barn finns där, och det har det inte varit, säger förvaltningschfen Anette Lindberg Mohlin.
Hon säger vidare att EU-migranterna fått erbjudande om ekonomiskt stöd för hemresan.
– Men ingen har velat ha det. De vill inte tillbaka hem.
Gå till toppen