Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Deveaux anhållen i sin frånvaro

Attacken mot Västerås Per Helmersson har anmälts av klubben - och polisen.
Nu har han anhållits i sin frånvaro.

André Deveaux.Bild: Mats Roslund
Det dröjde tills i måndags innan VIK Hockey polisanmälde den numera före detta Röglespelaren André Deveaux. På tisdagen gjordes ytterligare en polisanmälan, på initiativ av Eva-Marie Persson, chefsåklagare i Helsingborg.
– Jag har inte sett filmsekvensen av händelsen utan bara hört den refereras i radio. Men det räckte för mig för att jag skulle finna en anledning att anta att ett brott begåtts, säger Eva-Marie Persson.
Efter att på tisdagsmorgonen ha uppmanat polisen att göra en egen anmälan gick det fort. Några timmar senare hade en annan åklagare, Margareta Danielsson-Olvon, beslutat att anhålla den 31-årige kanadensaren i hans frånvaro.
– Han är misstänkt för misshandel men polisen vet inte var han finns. Och eftersom han är utländsk medborgare har jag beslutat att anhålla honom i hans frånvaro, säger Margareta Danielsson-Olvon.
Åklagaren hade på tisdagen ännu inte fördjupat sig i fallet.
– Jag har sett filmsekvensen på händelsen som hastigast från tv-soffan. Om detta ska bedömas som misshandel eller grov misshandel får bli en senare fråga, säger hon.
Dessutom kommer Västerås lagkapten Per Helmersson, som klubbades ner av André Deveaux, att förhöras närmare av polisen. Polisförhör kan även komma att hållas med ett antal Röglespelare som av filmsekvensen att döma blev ögonvittnen till överfallet. På filmsekvensen ser Deveaux ut att växla några ord med Rögletränaren Mikael Gath innan han slår klubban i isen två gånger för att sekunderna senare till synes med stor kraft slå till Västeråsspelaren med klubban två gånger.
Normalt sett leds en förundersökning om misshandel av polisen. Men eftersom det handlar om en utländsk medborgare, numera utan anknytning till Sverige, har åklagare kopplats in på fallet. Detta för att kunna använda anhållande och andra tvångsmedel som endast åklagare förfogar över.
Om André Deveaux inte inställer sig hos svensk polis inom överskådlig tid riskerar han att bli häktad i sin frånvaro och därmed internationellt efterlyst.
– Men även det får bli en senare fråga, säger Margareta Danielsson-Olvon.
Gå till toppen