Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gath: ”Det känns hemskt att bli anklagad”

Över 200 obesvarade samtal, dagar av tystnad. Nu träder Mikael Gath fram och talar ut om André Deveaux-gate.


Mikael Gath.Bild: NILS JAKOBSSON
– Det ser för jävligt ut. Men det finns inte i min värld att jag skulle godkänna något sådant, säger Rögletränaren.
Rögle gick upp i SHL i söndags kväll, men i stället för jubel och firande har timmarna sedan avancemanget förvandlats till en mardröm för Mikael Gath.
– I fem år har jag längtat efter den här dagen, men när den väl kom kände jag ingen glädje överhuvudtaget. I stället blev jag anklagad för något som jag varken står bakom eller är inblandad i.
– Det känns inte bra, gnistan är helt borta.
Läs också Deveaux anhållen i sin frånvaro
Ni kan säkert alla historien. Per Helmersson tacklade André Deveaux bakifrån i den tredje kvalmatchen. Inför den fjärde, i Lindab Arena, rök de två ihop på uppvärmningen. Uppgifterna gick isär om vad som hände, men under söndagskvällen – samtidigt som Rögle säkrade SHL-platsen – lades en första film ut på nätet som visade att det var ett överfall från Deveaux. I måndags kom en längre version och den avslöjade att Rögles assisterande tränare Mikael Gath klev ner till båskanten och bytte några ord med Deveaux. Den storväxte forwarden knackade sedan klubban två gånger i isen, korsade mittlinjen och högg ner Helmersson bakifrån.
– Jag har också sett filmen, säger Gath. Det ser illa ut med tanke på vad som händer.
Ni pratar. Vad säger ni?
– Flera spelare var tveksamma till spel den matchen, därför hade vi extraspelare med på värmningen. André kom fram och sa ”jag är redo att spela”. Jag svarade typ ”bra, då kör vi på det”.
– Men som du också ser på filmen: därefter vänder jag mig om och nästa gång jag tittar ut är det kalabalik på isen. Den röran, med en massa spelare, var min första syn.
Uppgifter cirkulerar som säger att diskuterades någon form av markering mot Per Helmersson redan dagen före matchen. Stämmer det?
– Nej. Det kändes indirekt som en avgörande match. Det gick att ta på stämningen, våra spelare var supertaggade, men bara på att spela hockey.
Sökte André Deveaux vid något tillfälle lov från er ledare att markera?
– Nej. Vi har absolut inte haft några sådana diskussioner. Jag har inte ens tänkt tanken, det finns inte i min värld att ens göra det.
– Däremot kan man vara efterklok och tänka ”borde jag ha pratat med honom?”. Men samtidigt, han är så rutinerad. Det ska inte behövas.
Vad hade du svarat om André hade bett om ett okej?
– Aldrig. Det är helt utanför mitt ledarskap.
Som spelare var Mikael Gath älskad i Lindab Arena och hatad på de flesta andra ställen. Han säger själv att han fortfarande blir påmind om det flera gånger i veckan. Och han tror att han får lida för sitt gamla rykte nu.
Läs också Kaos efter Deveauxs hämnd
– Jag vet att folk tycker att jag var dum i huvudet som spelare. Jag var en retsticka som kröp under huden på folk. Men jag har aldrig någonsin skadat en annan spelare.
– Men visst, när sedan en sådan här film kommer... jag fattar att en del ser det som rena gottebordet.
Mikael Gath säger att han aldrig har hört någon ledare godkänna en markering av en motståndare. Han frågar sig vad laget skulle tjäna på det, vad syftet skulle vara.
– Det ser för jävligt ut, att vi har den konversationen vid båskanten, men tänk efter: om jag hade velat att André skulle klubba ner Per Helmersson – då hade jag väl sagt det innan. Inte där bland allt folk och alla tv-kameror.
Läs också André Deveaux fick sparken – Gath sitter säkert
Vad tänker du när du ser Andrés överfall på video?
– Det ser inte bra ut. Det är helt oförsvarbart och det är ingenting som jag står bakom. Det är bara att tacka för att Per inte blev skadad. Det hade varit katastrof annars.
Det var inte så att ni hade sagt okej till en markering, men att själva utförandet sen gick helt överstyr?
– Absolut inte. Det finns ingen ledare i Rögle som skulle kunna dela ut ett sådant godkännande. Vi pratar inte ens i de termerna. Jag ser inte vinningen i det.
Har du sagt vad du tycker till André i efterhand?
– Nej, jag har inte pratat med honom sedan det här brakade loss. Det finns en människa där bakom också och jag har förstått att han heller inte mår bra.
Om du inte var inblandad – tycker du att André svek laget?
– Som ledare står jag inte bakom det han gjort, men jag kan inte kasta honom till vargarna heller.
Men om en spelare tar sig friheter som inte är tillåtna – då handlar det väl om ett svek?
– Det låter hårt att prata om svek när det gäller en kille i laget, men André tog ett beslut efter eget bevåg... och det var inget bra beslut. Men han har fått lämna, så han har fått ta sitt straff.
Ditt namn är nedsmutsat. Hur ska du kunna rentvå dig?
– Jag vet inte. Det känns pissigt att bli anklagad för något som jag inte har ett dugg med att göra.
Varför sa du inte det från början? Då hade du kanske sluppit den här stormen?
– När jag fattade att Andrés grej skulle bli stor i medierna kände jag mig inte ens inblandad. Inte mer än att det var en spelare i mitt lag. När allt sen eskalerade ville Rögle gå igenom vad som hänt först och sedan uttala sig.
– Inte ens i min vildaste fantasi trodde jag att det skulle bli en sådan jakt på mig.
Hur var din måndag?
– Jag tror att mobilen ringde över 200 gånger, det var helt otroligt. Jag vet innerst inne att jag inte gjort något, ändå kände jag mig som en mördare. Det är en hemsk känsla.
2014/15 blev något av Mikael Gaths genombrott som tränare. Han inledde säsongen i det J20-lag som nu är klart för SM-semifinal och halvvägs in blev han upplyft i det A-lag som nu tagit steget upp i SHL.
– Jag är fruktansvärt stolt över vad jag har åstadkommit den här säsongen. Jag är inte ute efter cred, men jag borde gå runt med en positiv känsla. Men den är fullständigt borta. Allt bara kretsar kring detta.
– Jag vet att folk har påstått saker i media, men jag har ingen skit att kasta tillbaka. Jag känner att jag inte orkar det. Jag kommer bara att snacka om det här i en intervju och nu har jag berättat min sanning. Sen får folk motta det hur de vill.
Mikael Gath avslutade sin hockeykarriär med att åka ur elitserien med Rögle 2010. Nu avslöjar han en hemlig drivkraft han haft sedan dess.
– Jag var med om att ta bort Rögle från högsta serien och mitt mål har varit att ta tillbaka klubben på den nivån – på ett eller annat sätt. Det tog fem år att uppfylla drömmen och nu borde det kännas fantastiskt, men det gör det inte.
Under tisdagskvällen ska Rögles tränare och spelare hyllas i Lindab Arena. Mikael Gath har till slut bestämt sig för att närvara.
– Rögle betyder mycket för mig och jag hoppas få se många glada människor. Både spelare och supportrar. För vi har faktiskt gjort någonting helt fantastiskt tillsammans.
Gå till toppen