Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Saneringen har kommit halvvägs

Nu är en stor del av Gröningen uppgrävd. Saneringen som kommit drygt halvvägs har i stort sett gått som planerat så här långt.

Lastbilarna kör i skytteltrafik med schaktmassor. Den hastigt påkomna saneringen av Gröningen är i full gång. Det är ett omfattande arbete. 30 miljoner kronor beräknas det kosta att få bort föroreningarna som hittats i marken och till sommaren ska allt vara klart.
Den tidplanen håller fotfarande, säger Claes Danling på stadsbyggnadsförvaltningen.
– Nu är vi lite mer än halvvägs, men sen vet man aldrig vad som kan hända när det handlar om sanering, säger han.
Som det ser ut nu kan schaktningen vara klar i slutet av april. Sen ska gräset på och Claes Danling säger att man får räkna med att åtminstone delar av Gröningen förblir avstängd även under maj månad, för att gräset ska hinna ta sig.
För att arbetet ska fungera har de fått stänga av en lite större del av området, än vad som först var planerat.
– Vi har fått bygga en ny väg söderifrån för att logistiken med lastbilar som kör ut och in ska fungera. Det är väldigt mycket transporter på kort tid och tiden är ju också en viktig faktor här, konstaterar Claes Danling.
Saneringen görs söderifrån, där de största föroreningarna finns och där man fått gräva de djupaste hålen.
– Ju längre norrut vi kommer desto mindre djup och mängd blir det.
Han säger att det i stort sett har gått enligt planen. Inga större överraskningar har påträffats.
– Det vi har sett är att här ligger rätt mycket kablar från rangerbangårdens tid. Dem tar vi bort, berättar han.
Kablarna har orsakat vissa föroreningar, men det är väldigt lokalt på platsen där de har legat, förklarar Claes Danling.
Gå till toppen