Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: EU-medborgare får snabbt besked om asyl

Svar till Catarina "Inte bara utlämnade till välgörenhet". HD 22/3.

I insändaren skriver Catarina att Migrationsverket nyligen har gjort det möjligt för EU-medborgare att söka asyl i Sverige. Hon är också undrande över EU-medborgares asylskäl och om gruppen utgör någon påfrestning för asyl- och mottagningssystemet.
Enligt svensk lagstiftning har alla människor, även EU-medborgare, rättighet att söka asyl i Sverige. Detta är ingen ny företeelse som Catarina beskriver, utan det har alltid varit en universell mänsklig rättighet. Var gränsen ska gå för rätt till skydd regleras i utlänningslagen som riksdagen har beslutat om.
Förra året ansökte ca 200 EU-medborgare asyl i Sverige, jämfört med ca 31 000 syrier som var den största asylsökande gruppen. Totalt sökte ca 81 000 personer asyl 2014. Som siffrorna visar utgör EU-medborgare en väldigt liten grupp. I de flesta fall, fattas beslut för EU-medborgare inom några veckor och dröjer inte upp till åtta månader som Catarina beskriver.
Catarina har ett engagemang för asylfrågor och det är förståeligt att man har synpunkter på vilka asylregler som gäller i Sverige. Men oavsett vilka skäl man åberopar i sin asylansökan, så har alla rätt att få sitt ärende prövat.
Fredrik Bengtsson, presschef Migrationsverket
Gå till toppen