Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

"Game of thrones" bakom kulisserna

Det är en av tidernas mest populära och hyllade tv-serier. "Game of thrones" är också en av de dyraste, med inspelningar i flera länder samtidigt och tusentals personer framför och bakom kameran. TT har besökt inspelningen av säsong fem.

På inspelningsplatsen i Belfasts utkant har mängder av olika miljöer byggts upp. Här ska inspelningen av en scen ur säsong fem just påbörjas.Bild: HBO
Platsen är Belfast i Nordirland. 80 procent av inspelningen äger rum här, resten i Spanien, Marocko, Kroatien och Island. I utkanten av staden ligger den studio där delar av "Titanic" spelades in och som nu har övertagits av "Game of thrones". Här finns mängder av exteriörer uppbyggda, från de stora salarna i King's Landing till de fjärran rum där drakdrottningen Daenerys planerar sitt maktövertagande.
En halvtimmes bilfärd utanför Belfast ligger Castle Black, den postering vid den stora isväggen, där Nattens väktare ska försöka hindra levande och döda fiender att komma in i landet. Castle Black är uppbyggt på riktigt — det är inte en kuliss utan man kan gå omkring i borgen och gå in i rummen.
Inspelningen av säsong fem ägde rum från 15 juli till mitten av december 2014, med hjälp av flera filmteam samtidigt: "Wolf Unit", "Dragon Unit" och "Raven Unit". Ett team består av mellan 250 och 300 personer — och i Irland arbetar 750 personer med showen bakom kameran.
— Vi har olika regissörer, var och en gör två avsnitt per säsong. Men eftersom vi inte filmar dem i ordning innebär der ju att det ibland finns flera regissörer på inspelningen varje dag och att det för skådespelarna kan bli lite förvirrande, eftersom de tvingas spela in scener till olika avsnitt samma dag, berättar Greg Spence, en av seriens huvudproducenter.
"Game of thrones" vimlar av karaktärer som befinner sig i olika delar av Westeros och Spence konstaterar att ett av de tuffaste jobben är att hålla balansen i varje avsnitt.
— De är alla främlingar i ett främmande land, och det blir verkligen en balansakt att se till att alla får sin plats och tid. Vi utvecklar varje persons berättelse för sig, och sedan blandar vi dem.
George Spence och de tre andra huvudproducenterna utvecklar varje säsong en storyline och presenterar den sedan för författaren George RR Martin som skrivit böckerna som tv-serien utgår ifrån.
— Den nya säsongen liknar den fjärde. Det kommer att avslöjas många stora hemligheter. Visst går vi stundtals ifrån det som står i böckerna, men det har vi gjort tidigare.
I en inspelningspaus träffar vi Maisie Williams som spelar Arya Stark, den unga tjej som gått från att vara en pojkflicka till att bli någon som kallblodigt kan köra svärdet i halsen på en fiende.
— Efter det att hon lämnade The Hound i säsong fyra är hon inte längre samma person. Arya är väldigt annorlunda under den nya säsongen, vilket är kul för mig, säger hon och konstaterar att "Game of thrones" är en mycket brutal serie.
— Alla vet att döden kan komma när som helst. Redan i säsong ett insåg vi hur brutalt det skulle bli. Men att döden kan drabba vem som helst och när som helst blir ju en bra story.
På kvällen möter vi Lena Headey, som spelar Cersei Lannister. Den makthungriga Cersei, har ett sexuellt förhållande med sin bror Jaime, hatar sin andre bror, Tyrion, och är besatt av tanken att döda honom.
— Hon drivs av detta, att hitta Tyrion och döda honom. Utan att avslöja något kan jag väl säga att hon i detta hittar allierade som inte är så bra.
Inte alla är så förtjusta i Cersei, men Lena Headey tycker om sin rollfigur.
— Jag älskar Cersei, jag älskar att spela henne. Hon har en falsk känsla av att vara stark, hon lever i sitt eget slags paranoia, och hon kan misslyckas. Många tycker inte om henne, men jag är inte ute efter att hon ska bli omtyckt. Jag spelar henne som jag ser henne.
Vad är det som gör "Game of thrones" så populär?
— Det finns många orsaker, svarar Lena Headey. Den är vacker, den är mörk, åskådaren dras in i någonting fantastiskt. Och det är briljanta manus, allt håller en hög standard
För Nikolaj Coster Waldau har rollen som Jaime inte minst inneburit en möjlighet att under lång tid utveckla en roll.
— Det är ovanligt att få möjlighet att göra det. Och så har jag fått många goda vänner under inspelningen, inte minst Peter Dinklage eftersom vi under säsong fyra hade många scener där det bara handlade om oss två.
Gå till toppen