Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Människan i fokus under årets Kullasalong

Gestaltningar av människan i alla dess former och en hel del porträtt. 900 verk har blivit 127 när årets Kullasalong slår upp dörrarna i påsk.

På långfredagen slår portarna ännu en gång upp till Kullasalongen i Krapperups konsthall. Till årets utställning lämnade 172 konstnärer in verk till bedömning. Efter två dagars överläggning valde en jury ut 56 som fick plats.
– Det mest spännande är precis som tidigare år den stora blandningen av verk, säger utställningsansvarige Christina Andersson.
Äldst bland årets utställare är Eva Anna Maria Lindskog, från Munka-Ljungby, 81 år, och yngst är Elina Larsson från Bjärnum, 18 år. Bäst representerade är konstnärer födda på 1940-talet.
– Jag tror den stora spridningen beror på möjligheten att få visa upp något för en jury, det är en drivkraft för många, säger Christina Andersson och noterar att även utställningen har anordnats av Kullens konstförening sedan fyrtiotalet.
– Det är en mycket gammal tradition, säger hon.
Nytt för i år är däremot att salongen har gjort sig av med begreppet debutant.
– Det blev lite förvirrande att man kallades debutant här trots att man hade ställt ut tidigare.
I år innehåller utställningen en hel del naivistisk och konstruktivistisk konst och antalet fotografier har minskat något. Istället har antalet porträtt ökat och dyker bland annat upp i akvarell, textil och som fotokollage. Samtidigt har människan hamnat i fokus.
– Det kan vara många olika saker som ligger bakom varför något blir en trend varje år. Nu är selfies och så väldigt populärt, det speglas bland verken, säger hon.
Tanken var först att dela upp utställningen efter olika ismer men sen blev beslutet att istället fokusera på gestaltningen. Viktigast är enligt Christina Andersson att inget verk får lov att ta över hallen, alla måste få komma till sin rätt.
– Det är lite svårare att hänga en sådan här utställning. Bjuder man in tre konstnärer vet man från början att de måste passa ihop. Men det är samtidigt det som gör det extra roligt, säger hon.
Kullasalongen i Krapperups konsthall öppnar på långfredagen och pågår till den 3 maj.
Under vernissagen från klockan 11 finns de flesta konstnärer på plats för att berätta mer om sina verk.
Gå till toppen