Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klart med campingboende för tiggarna

Kommunen öppnar Stenbrogårdens camping för stadens tiggare. Samtidigt ska tältlägren i parkerna bort.

Det stundar nya tider för EU-migranterna i Helsingborg. Under april månad får de ett ställe att bo på under sin tid i Helsingborg. Platsen är Stenbrogårdens camping på Rausvägen i södra Helsingborg.
– Vi vill förbättra förhållandena för våra EU-migranter samtidigt som vi vill återta och städa upp i stadens parker, säger Per Pehrsson på kommunen som samordnar en grupp aktörer i Helsingborg som är engagerade i frågan.
Att kommunen agerar på det här sättet har flera orsaker. Sedan årsskiftet har saker förändrats som gjort den nuvarande situationen svårhanterlig. En orsak är att antalet migranter fördubblats. En annan är att det har skett kriminella handlingar både mot och mellan migranterna i form av slagsmål vid butiker och anlagda bränder mot lägren där de bor.
Utöver det har nedskräpningen vid lägren blivit så omfattande att medborgare hört av sig och klagat till kommunen.
Därför öppnar nu kommunen Stenbrogårdens camping dit migranterna hänvisas. De får tält, sovsäckar och liggunderlag via Svenska kyrkan och på platsen finns toaletter, duschar och en del möjligheter att laga mat.
– Kommunen står för sophantering, bevakning och får på samma gång en bättre kontaktyta mot migranterna och kan lättare göra riktade insatser, säger Per Pehrsson.
Det blir dock inte helt gratis för migranterna. Boendet på campingen kommer att kosta en slant.
– Man lägger en symbolisk summa, inte så hög att det urholkar det de får in på en dag, men vi tycket att det är mer värdigt för dem, säger Per Pehrsson.
Hur stor summan blir är ännu inte bestämt men det handlar om under 30 kronor per person och natt.
Flytten till campingen ska ske under april och kommunen kommer att hjälpa till med transporter. Därefter skärper kommunen tonen mot boende i parkerna.
– Vi tar bort de läger som finns, städar upp och sedan är det nolltolerans mot boende där. Det är faktiskt förbjudet och vi har väl varit lite flata med det hittills, säger Per Perhsson.
Han räknar med att åtgärderna kommer att kosta kommunen runt 50 000 kronor i månaden men påpekar samtidigt att kostnaderna för bland annat städning i parkerna kommer att minska.
Campinglösningen är tillfällig och verksamheten kommer att utvärderas löpande och görs i väntan på nationella åtgärder i frågan.
Per Pehrsson tror inte att campingen kommer att locka hit fler tiggare.
– Antalet platser är begränsat till ett 50-tal och kanske framöver några tiotal till. Detta är en lösning för Helsingborg, säger Per Pehrsson.

Fler migranter än förr

Idag räknar kommunen med att det finns runt 70 EU-migranter i Helsingborg. Förra året var siffran 40.
De återfinns i fem olika läger runt om i kommunen.
I samband med att Stenbrogårdens camping ställs till tiggarnas förfogande införs nolltolerans mot fortsatt boende i parker och naturområden.
Gå till toppen