Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hotar med nya blodiga dåd i Kenya

Fem personer har gripits misstänkta för massakern i Garissa, bland dem en säkerhetsvakt på högskolan. Samtidigt hotar extremistgruppen al-Shabaab att måla Kenyas gator "röda av blod".

En kvinna som överlevde attacken utanför sjukhuset i Garissa. Fem personer har gripits efter dådet, bland dem en vakt på skolan.Bild: Khalil Senosi/AP/TT
Fasansfulla vittnesmål fortsätter att komma från den islamistiska extremistgruppen al-Shabaabs angrepp mot skolan i torsdag, i vilket minst 148 människor dog.
De beväpnade männen talade flytande swahili och skrek att de skulle döda alla inom synhåll om inte president Uhuru Kenyatta drar tillbaka kenyansk militär från Somalia.
Höggravida lärarstudenten Millicent Murugi berättar för Daily Nation att hon överlevde genom att smeta in huvud och händer i blod från de livlösa kropparna runt omkring henne.
— Jag spelade död i tio timmar trots att jag är höggravid, säger hon.
Angriparna inledde med att döda urskillningslöst, men ska sedan ha släppt en del muslimer och riktade in sig på kristna studenter.
— När våra anhöriga började ringa till oss svarade terroristerna och sade: "Vi kommer att döda dem nu. Ni borde veta att Garissa bara är till för muslimer", säger överlevaren Esther Kawira.
Andra har vittnat om att angriparna tvingade eleverna att ringa sina föräldrar och säga att attacken var en hämnd för Kenyas krig mot al-Shabaab i Somalia, innan de sköts ihjäl.
President Kenyatta utlyste tre dagars landssorg på lördagen. I ett tv-sänt tal varnade presidenten att de som "planerade och finansierade det brutala dådet är djupt inbäddade i det kenyanska samhället".
Enligt regeringen utfördes attacken av fyra män. Minst en av dem rapporteras ha sprängt sig själv i luften i slutet av gisslandramat.
Fem personer har gripits efter dådet. Tre av dem beskrivs som "samordnare" av attacken och greps när de försökte fly till Somalia. En säkerhetsvakt på skolan misstänks ha hjälpt attentatsmännen att ta sig in på området. Den femte gripne uppges vara en tanzanisk medborgare.
— Vi misstänker att mannen från Tanzania, som gömde sig på taket, var en av angriparna. Han hade ammunition på sig när vi grep honom på torsdagskvällen, säger en talesperson för inrikesministeriet enligt nyhetsbyrån Reuters.
Hundratals invånare besökte bårhuset i Garissa på lördagen för att se de fyra angriparnas sönderskjutna kroppar. Myndigheterna hoppas att någon därigenom ska kunna identifiera männen.
Samtidigt försöker extremisterna sprida ytterligare skräck. I ett nytt uttalande, riktat till den kenyanska allmänheten, hotar de med att ett långt och hemskt krig väntar, som ska färga landets gator "röda av blod".
"Det finns inga försiktighets- eller säkerhetsåtgärder som kommer att kunna garantera er säkerhet, stoppa en ny attack eller förhindra ytterligare blodbad i era städer" står det i uttalandet, rapporterar Reuters.
Enligt kenyanska medier fanns underrättelseuppgifter om att en skola eller ett universitet skulle attackeras inom kort, vilket väcker frågan om varför säkerheten inte hade skärpts på skolan, där endast två vakter var i tjänst vid tidpunkten för attacken.
Gå till toppen