Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Torghandlare slipper betala efter miss

Skatteverket slog fast att den ledande torghandlaren hanterat stora summor svarta pengar och upptaxerade honom. Men nu kovänder rätten - Skatteverket hade missat att informera.

Bild: Sonny Thoresen
Några månader efter HD:s stora avslöjande om missförhållanden inom torghandeln i Helsingborg kom Skatteverket med en revision av den ledande torghandlaren Ibrahim El Kahwi, tillika vd i grossisten Swedfresh.
Deras granskning visade på allvarliga brister i bokföringen i hans enskilda firma, och flera tecken på att stora belopp har betalats ut i svarta löner.
Resultatet blev att intäkterna räknades upp med 2,1 miljoner kronor som då skulle beskattas.
Men torghandlaren anlitade en skattejurist och överklagade beslutet.
Och i förvaltningsrätten får han rätt. Domstolen menar att Skatteverket har missat att informera honom om viktiga delar av utredningen. Det handlar om omständigheter och uppgifter som sedan legat till grund för Skatteverkets beslut.
Därmed har beslutet inte kommit till i laga ordning - och ska undanröjas.
Morten Lindqvist är sektionschef på Skatteverket i Helsingborg.
Hur kan ni ha missat att kommunicera de här uppgifterna?
– Det kan man spekulera i. I bland blir det fel, säger han.
Hur vanligt är det att ni får bakslag till följd av en sådan här miss?
– Inte så vanligt, högst ovanligt, säger Morten Lindqvist.
Enligt Morten Lindqvist kommer Skatteverket att analysera domen i vanlig ordning och sedan ta beslut om den ska överklagas.
Var torghandlaren håller hus är det dock fortfarande ingen som vet. Rätten har inte några kontaktuppgifter.
Det vet inte heller den jurist som hjälpte honom med överklagandet, framgår det i domen. Juristen har avsagt sig uppdraget.
Konkursutredningen av hans grossistbolag Swedfresh visade att företaget lämnat efter sig skulder på mer än 10 miljoner kronor när företrädarna försvann i slutet av februari förra året.

HD avslöjade torghandlarna

I oktober 2013 avslöjade HD omfattande missförhållanden kring grönsakshandeln på torgen i stan. Det handlade om svarta löner, papperslösa som jobbade för 20-40 kronor i timmen och handlare som inte betalt in skatt under flera år.
Granskningen visade även att Arbetsförmedlingen subventionerat lönekostnader och att kommunen hade brustit i sina kontroller.
Efter en tid försvann de ledande grönsakshandlarna från torget och företaget Swedfresh gick i konkurs. Konkursförvaltaren har konstaterat att stora belopp har förts utomlands.
Gå till toppen