Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slutkört för trafikskola

Rullians Trafikskola är i konkurs och sex anställda har förlorat sina jobb. Många körskoleelever som betalat för lektioner i förskott riskerar nu att förlora hundratusentals kronor.

Rullians Trafikskola på Regeringsgatan 53 i Landskrona har gått i konkurs.Bild: Britt-Mari Olsson
För drygt en vecka sedan tvingades Rullians Trafikskola att kasta in handduken. Företaget kunde inte betala sina löpande utgifter och begärde sig självt i konkurs vid Lunds tingsrätt.
Bolaget har länge dragits med ekonomiska bekymmer och redovisat förlust de senaste fem åren.
Sex anställda, fyra körskolelärare och två administrativa medarbetare, har blivit av med sina jobb och för dessa utgår statlig lönegaranti.
Bolagets skulder är ännu inte helt inringade och sammanställda men beloppet tros landa på upp till flera miljoner kronor.
– Vi håller på att jobba med en bouppteckning och försöker ta reda på de bakomliggande orsakerna till att företaget hamnat på obestånd, säger Dan Nordenberg vid Advokatfirman Acta, som handlägger konkursen.
På trafikskolans hemsida har man publicerat viss information om den rådande situationen. Där framgår det bland annat att kunder som har gjort förskottsbetalningar till körskolan ska mejla sina kontaktuppgifter till företaget. Det mesta pekar dock på att det blir svårt för eleverna att få tillbaka sina pengar.
"Ni har ingen särskild rätt till återbetalning av positiva saldon. Era fordringar tas naturligtvis upp i konkursen och finns således noterade som krav ni har mot konkursbolaget", skriver Rullians Trafikskola på sin hemsida.
I rullorna finns det även ett antal elever med minussaldo, som alltså har en skuld till körskolan. Men till övervägande del handlar det om elever som betalat för lektioner i förskott – pengar som nu sannolikt brinner inne.
Enligt Dan Nordenberg handlar det om över 100 drabbade elever i Landskrona som tillsammans svarar för ett positivt kundsaldo på cirka 358 000 kronor.
Och för bolagets filial i Svalöv har ytterligare 25 körskoleelever fordringar på 135 000 kronor.
– Tyvärr är det nästan alltid konsumenter som drabbas värst vid den här typen av konkurser. Problemet är att många av eleverna har köpt ett paket med runt tio lektioner och har kvar en fordran på ett antal lektioner. Min bedömning är att eleverna inte kommer att kunna få tillbaka några större summor, om det nu blir någon utdelning överhuvudtaget.
När konkursbouppteckningen väl har färdigställts blir nästa steg att sälja all egendom som finns i konkursboet.
Men en stor del av egendomen, bland annat sju fordon, är belastad av panter och säkerheter som kommer att tas i anspråk. I övrigt finns det visst lösöre som dock bedöms ha mindre värde.
Därför väntas inte överskottet efter försäljningen bli särskilt stort när även konkurskostnaderna har dragits av.
Det sistnämnda handlar om arvode till konkursförvaltaren samt de kostnader som förvaltaren haft i sitt åtagande av konkursärendet.
– Det tråkiga är att flera oroliga elever svävar i villfarelsen att de kan ta ut sina innestående pengar som på en bank, säger Dan Nordenberg.
På trafikskolans hemsida uppger den tidigare ledningen att man "arbetar med att hitta en lösning för framtiden". Det är oklart om detta innebär att ledningen har planer på att återuppta körskoleverksamheten i annat bolag.
Tidningen har sökt Rullians Trafikskolas vd Jörgen Bergendorf, men inte lyckats nå honom för en kommentar.
Gå till toppen