Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vi fick ingen information om munkavle på biblioteket

I Helsingborgs dagblad har det i olika artiklar och insändare skrivits om riktlinjer för föredrag i kulturens lokaler, bland annat biblioteket. Riktlinjerna går ut på att om mötena tar upp religiösa, politiska, opinionsbildande förtecken så gäller särskilda regler.
Det har i vissa sammanhang sagts att det är politikerna eller kulturnämnden som har beslutat om riktlinjerna.
Vi vill här klart och tydligt framföra att dessa riktlinjer inte har beslutats i kulturnämnden. Riktlinjerna är ett ärende som endast tjänstemännen har hanterat. Vi, i den förra socialdemokratiska gruppen informerades över huvud taget inte om att de fanns.
Vi tycker faktiskt att riktlinjerna är märkliga, för vilka frågor har inte politiska, religiösa eller opinionsbildande förtecken? Under årens lopp har vi varit på många föreläsningar i bibliotekets hörsal och vi kan inte påminna oss en enda föreläsning som inte haft något av ovanstående förtecken.
Därför tycker vi det är bra att riktlinjerna omarbetas så att det fria ordet värnas och många olika åsikter förs fram och diskuteras i demokratins namn.
Rangvi Cimmerbeck
f d v ordförande
Roland Nilsson
f d ledamot i kulturnämnden
Gå till toppen