Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Gamla trädgårdar är lika värdefulla som byggnader"

I en gammal trädgård finns massor av spännande historia. Det vet trädgårdsarkeologen Anna Andreasson som nu har belönats för sitt engagemang i den gröna kulturmiljön.

Huset i Mariastaden är nybyggt, trädgården består än så länge bara av trädeck och gräsmatta. "Det blir en modern trädgård. Men mina samlingar ska också få sin plats", säger trädgårdsarkeologen Anna Andreasson.Bild: Sven-Erik Svensson
– Trädgården är halva fasaden. Tänk ett 1700-talsslott som bara står på en stor grusplan. Det låter inte särskilt kul.
Anna Andreasson är trädgårdsarkeolog och hon ser vikten av vårt gröna kulturarv. Att det gäller att bevara trädgårdar och parker för kommande generationer.
– För att förstå samtiden måste vi ha kunskap om det som hänt före oss. Det finns massor av intressant historia att hitta i de gamla anlagda gröna miljöerna.
Just nu tar hon en välkommen paus från sin doktorandtjänst på Stockholms universitet. Anledningen heter Elsa och är fyra månader gammal.
Vi träffas i huset i Mariastaden, trädgården består än så länge bara av en gräsmatta. Anna Andreasson planerar en modern trädgård, helt i linje med det nybyggda området. Långt ifrån de medeltida trädgårdar som är ämnet för hennes doktorsavhandling.
– Men min samling av gamla växter kommer att få sin plats, säger hon.
Utmaningen för Anna Andreassons forskning är att den befintliga dokumentationen inte alltid är så omfattande. Och det finns ingen som kan berätta. Det krävs ett detektivarbete för att hitta ledtrådar i marken.
Anna Andreasson berättar om stora fina trädgårdar som helt enkelt ersatts av gräs. Oftast för att man inte tyckte sig ha råd att sköta dem längre.
– På Rosenlund, en herrgård utanför Jönköping, hittade vi de bevarade lämningarna efter en hel 1700-talsträdgård under marken.
Det är inte bara medeltiden som intresserar Anna Andreasson. Hon har gett ut ett antal böcker, bland annat två som beskriver arbetet med den skånska gården Kvarndala på Söderslätt. Trädgården från 1930-talet, som hittades under gräs och sly, har restaurerats bit för bit. Numera är Kvarndala ett populärt besöksmål.
– Vi behöver kunskapen. Hur och vad odlade man? Hur såg trädgårdarna ut? Förr tog handelsträdgårdarna fram egna sorters växter. Det blev en mångfald som vi inte ser i dagens stordrift.
Men hon är långt ifrån ensam om att värna det gamla - branschen växer och det finns ett sug från många håll att lära sig mer. Både från konsumenterna som vill tillbaka till rötterna när det gäller mat och trädgårdsväxter, och från offentligt håll när det gäller skötsel av grönområden.
– Föreningen Hållbar utveckling i Skåne lockade till exempel 80 personer till en konferens i Eslöv nyligen. Kommunerna börjar tycka att det är viktigt med den här kompetensen. Vilka träd ska planteras när de gamla dör?
Hon berättar något som kanske inte så många känner till: Fram till mitten av 1900-talet var SJ sedan 150 år landets största arbetsgivare inom trädgårdssektorn.
– Varje station som byggdes skulle ha en fin trädgård.
Anna Andreasson arbetade från början som "vanlig" arkeolog. Hon har tillbringat mycket tid på åkrarna i Hyllie.
– Ringvägen, Citytunneln, Hyllie - Malmö hade stora byggprojekt på gång i början på 2000-talet. Under tio år var jag med på stora och spännande utgrävningar i Malmö. Bland annat som grävningsledare i Hyllie. Vi hittade till exempel bosättningar från järnåldern som gav oss helt ny information. Historien har fått skrivas om.
Så småningom slog hon ihop sin arkeologutbildning med sitt stora trädgårdsintresse. Efter kompletterande studier startade hon sitt företag ArchaeoGarden, som är inriktat på trädgårdshistoria, trädgårdsarkeologi och grön kulturmiljövård.
Fotnot: I "Trädgårdshistoria för inventerare" kan den intresserade ta del av den svenska trädgårdshistorien mellan 1800 och 1950. Boken, skriven av Anna Andreasson och utgiven av Programmet för odlad mångfald, finns att läsa på internet.

Anna Andreasson

Aktuell: Har fått Stiftelsen Bengt Jansons minnesfonds pris för 2014. Motiveringen låter bland annat så här: Anna Andreasson har genom sina studier och engagemang lyft fram de bortglömda anlagda trädgårdarnas och parkernas betydelse.
Här är hennes viktigaste tips till nyblivna ägare av gamla hus.
* Skynda långsamt! Iaktta trädgården under en växtsäsong. Vem vet vad som kommer upp?
* Inventera och intervjua! Ta reda på vilka växter som finns i trädgården. Bjud gärna in förra ägaren för att få en bakgrund.
* Skriv en trädgårdsdagbok! Om några år är det du gör idag också historia.
Gå till toppen