Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Inget förbud mot plastpåsar på torget

Förbjud platspåsar i torghandeln, kräver S. Nej, svarar den styrande majoriteten. "Krav och pekpinnar är vi tveksamma till."

Ola Möller, kommunalråd för Socialdemokraterna, gillar inte det han ser på och kring GA-torget på Söder.
– Det ser för jäkligt ut. Något måste hända, säger han.
Som vi berättade i november föreslår Ola Möller att det ska bli förbud mot plastpåsar i torghandeln. Han vill att det införs i de lokala ordningsföreskrifterna.
Men det går inte, svarar den styrande blågröna majoriteten inför avgörandet i fullmäktige senare i april.
– När man ställer denna typ av krav vill jurister ha hängslen och livrem, det är förståeligt. Men vår uppgift är att våga. Annars kommer vi inte längre än vad försiktigheten medger. Det är inte vår stil, säger Ola Möller.
Hans plastpåseförslag gäller inte bara torghandeln, utan tar även upp platsens negativa inverkan på miljön i stort.
– Staden ska ta på ledartröjan i att få bort plastpåsar över huvud taget.
Ola Möller vill att kommunen hjälper näringslivet och handlarna att hitta alternativ. Som helsingborgaren Åke Roséns nedbrytbara påsar.
– Det skulle kunna gynna det lokala näringslivet, säger Ola Möller.
Christian Orsing (M), kommunalråd, pekar på de juridiska hindren för att införa ett förbud.
Men också:
– Krav och pekpinnar är vi tveksamma till. I stället vill vi göra det lätt att göra rätt och svårt att göra fel.
Han syftar bland annat på att staden på senare år satt ut många fler papperskorgar och att man nu kan källsortera även utomhus.
– Vi har länge varit frustrerade över nedskräpningen i stan och hur mycket skattemedel vi lägger på städning. Men det har skett en rejäl uppryckning, även hos torghandlarna, anser Christian Orsing.
Han och Ola Möller är överens om att kommunen ska fördjupa diskussionerna med handlarna.
Hur gör de själva?
– Jag försöker komma ihåg att ta med tygkassar när jag handlar, annars köper jag papperskassar. Frukt och grönsaker får jag ta i det som finns, jag kan ju inte stoppa fyra äpplen i byxorna, säger Ola Möller.
– Jag använder plastpåsar. Men jag återanvänder dem tills de går sönder, säger Christian Orsing.

Krav på en kraftig minskning

Miljöministrarna i EU har skrivit under en överenskommelse om att minska användningen av engångsplastpåsar. Det gäller bland annat de vanliga plastkassarna i mataffärer.
Varje person ska använda högst 90 påsar per år 2019 och högst 40 påsar om året 2025. Alternativet är att medlemsländerna inför en avgift för platspåsar före 2019.
Gå till toppen