Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Hög tid att berätta vad invandringen kostar

Varför har fakta om invandringens kostnader för samhället så länge undanhållits oss?
Jag har i tidigare insändare efterlyst vilken budget politikerna arbetar efter beträffande dessa kostnader utan att få svar.
Efter att ha tagit del av en ledare i Smålandsposten, den 5 mars 2015, vill jag dela med mig av denna artikel med ett för svensk press ovanligt innehåll.
Mellan 1984 och 2014 har Sverige beviljat uppehållstillstånd för 1 867 953 personer. Av dessa faller 5 6326 (2,9 procent) under FN:s flyktingkonvention. Sverige har med andra ord gett skydd till långt fler asylsökande än var flyktingkonventionen kräver. Ungefär hälften av alla som fått uppehållstillstånd, har fått det av humanitära skäl eller till följd av att de är anhöriga.
Inom de närmaste åren kommer Sverige att ta emot cirka 350 000 asylsökande, vilket är fler än vad som bor i hela Malmö. Läggs anhöriginvandring till blir det totalt cirka en halv miljon i befolkningsökning. Det är lika många som det bor i Göteborg.
Våra system är inte dimensionerade för att ta hand om så många människor.
Bland annat har Migrationsverket begärt att under en femårsperiod få 157 miljarder kronor – en ökning med 18 miljarder.
Andra delar av det offentliga, till exempel i kommunerna särskiljer man inte nyanlända från andra. Det borde vara en fråga för kommunpolitiker att följa upp kostnader och att undvika att handla i blindo.
Klart är emellertid att trycket ökar på bland annat skola och socialtjänst.
Men, det kan konstateras att Sverige är sämst av alla länder i OECD på att få in invandrare på arbetsmarknaden. De partier som drivit på för en liberalisering av migrationspolitiken är förunderligt oförberedda på integrationsområdet.
Den svenska invandrings- och flyktingpolitiken är unik i västvärlden, och på alla sätt ett gigantiskt socialt och ekonomiskt experiment som antingen kan lyckas eller resultera i en samhällskatastrof.
Jag anser att etablissemanget har skyldighet att informera fakta för väljarna i denna kanske viktigaste samhällsfråga. Hur länge har de två största partierna, S och M, tänkt tiga i denna fråga?
Jag uppmanar politikerna i S och M att öppet diskutera migrationspolitiken. Ni kan inte längre låtsas som att mottagandet kan ökas ytterligare utan extraordinära åtgärder. Likt vanliga människor borde även politikerna visa oro och ta sitt samhällsansvar och inse att Sverige inte bemästrar en massiv ny invandring om den sociala stabiliteten för alla i landet ska behållas.
Mona N:son Denne
Oberoende debattör
Helsingborg
Gå till toppen