Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD-strid inför öppen ridå

SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne är på väg att uteslutas ur Sverigedemokraterna efter anklagelser om kontakter med extrempartier. Själva anser de sig vara utsatta för ett maktspel.
Konflikten riskerar att skapa splittring i partiet.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof bekräftar att drygt 20 personer, främst i ungdomsförbundet SDU och partiets Stockholmsdistrikt, utreds och kan uteslutas den 27 april. Anklagelserna gäller att det ska pågå kontinuerliga diskussioner med grupper utanför partiet, som SD inte vill ha något samröre med eftersom de är "ideologiskt avvikande". Dessutom finns, enligt Jomshof, tecken på att vissa personer är dubbelanslutna, primärt i Nordisk Ungdom och SDU, men även i moderpartiet.
— Vi har länge misstänkt att kopplingarna finns, men vi har inte kunnat bevisa det och göra något åt det. Under hösten och vintern har vi blivit varse att det ligger en hel del i anklagelserna, säger Jomshof till TT.
— Vi försöker nu att ta reda på vad som har varit känt för SDU-ledningen och om man har gjort det aktivt.
Det har länge pågått en strid mellan ungdomsförbundet och moderpartiet. SDU vill att partiet ska ha en mer hårdför nationalistisk linje medan partiledningen vill att SD ska framstå som socialkonservativt.
SDU-ledningen är rasande över partiledningens agerande.
— Rena Sovjetmetoder, säger SDU:s vice ordförande William Hahne till TT och anklagar partiledningen för att ha "ett sjukligt kontrollbehov av hela den Sverigedemokratiska rörelsen".
Enligt statsvetaren Andreas Johansson Heinö vid tankesmedjan Timbro kan striden leda till att nya, mer extrema partier skapas lokalt ute i landet. Men han tror inte att de överlever på sikt.
— Väljarna vill ha det SD som finns nu och då finns det ingen poäng att återskapa ett SD som fanns för tio år sedan, säger han.
Han tror inte att uteslutningarna innebär någon risk för en flykt till mer extrema partier.
— Steget högerut från SD till nästa anhalt är mycket långt. Det är SD eller halvnazisterna i Svenskarnas Parti, vilket är ett jättekliv, säger han.
SDU är viktigt för moderpartiets fortsatta tillväxt och konflikten som pågått mellan moderpartiet och ungdomsförbundet i flera år är ett bekymmer för SD, som har svårt att rekrytera förtroendevalda och annan personal.
För att undvika splittring och motsättningar måste därför ledningen visa att det finns skäl för uteslutning.
— De måste visa att det inte handlar om att plocka bort konkurrenter. Om det nu är så, säger han.
Statsvetaren Tommy Möller är inne på samma spår. Konsekvenserna för partiet beror på vad utredningen kring dem som riskerar uteslutning visar.
— Om ryktena är ogrundade, som Kasselstrand säger, ger det ett mindre sympatiskt intryck av partiet. Men stämmer ryktena kan uteslutningarna snarare uppfattas som att man sköter ett renhållningsarbete, vilket inger förtroende, säger han.
Gå till toppen