Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Yngst tar plats

18 år gammal valdes Julia Klingberg (M) förra året in i kommunfullmäktige. Efter nio månader som utbytesstudent i USA är hon nu tillbaka i Sverige och snart tar hon sin plats i fullmäktigesalen.

– Det är lite pirrigt. Jag måste bli varm i kläderna, men jag har väldigt bra stöd från alla som tror på mig, så det känns bra, säger hon.
Julia Klingberg fick upp ögonen för politik redan i årskurs nio och valde i gymnasiet att engagera sig partipolitiskt i MUF. Nu är hon den ena av kommunens två politiker under 30.
– Jag ser det som positivt att man vågar ta in unga och tro på oss. Vi är en ny fläkt, säger hon.
Den 23 april tar hon sin plats i fullmäktigesalen och redan nu har hon hunnit med ett möte med utbildningsnämnden, där hon sitter som ersättare och ett gruppmöte med moderaterna. Just utbildningsfrågor är en hjärtefråga.
– Jag vill att Höganäs ska vara en attraktiv stad för utbildning och bli den bästa skolkommunen.
Att hon är ung tror hon ger henne en fördel.
– Jag har kanske bättre minne av hur det är att gå i skolan än många andra i kommunfullmäktige.
Bland annat vill hon att skolan ska vara likvärdig och att utbildningen ska vara mer individanpassad. Något hon fick upp ögonen för i USA där hon spenderade nio månader som utbytesstudent.
– Där är skolsystemet helt annorlunda, allt handlar om quiz och fakta, här hemma handlar det mer om att analysera problem.
Trots att Julia Klingberg inte är nervös inför sin nya plats tror hon att det krävs en del skinn på näsan.
– I Sverige är det inte något positivt att vara politiker och det finns mycket förutfattade meningar om vad det innebär, säger hon och lägger till:
– Fler människor måste våga ta del i de demokratiska processerna, det är så vi kan få in fler idéer.
Däremot vill hon inte göra politisk karriär utan satsa på juridiken. Men först har hon ett år kvar på gymnasiet i Helsingborg.
– Nu ska jag se hur jag kan kombinera kommunpolitik med skola och träning. Det är ett pussel.
Gå till toppen