Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Anföll tiggare med sparkar

Två dagar före jul anföll 77-åringen en tiggande kvinna utanför ICA, han fick hållas tillbaka av två vittnen. Ett par veckor senare gav han sig på samma kvinna.

Strax före tre på eftermiddagen i julruschen i fjor hade den rumänska kvinnan fått ihop omkring halva sin kaffekopp full med tiggda pengar. Hon satt på trottoaren utanför ICA på Linnegatan i Limhamn när en 33-åring med sambo passerade, la i en peng i muggen och gick vidare.
Då small det. En 77-åring stegade fram och sparkade till kvinnans mugg. Han måttade ytterligare sparkar mot henne, tyckte mannen som lagt pengar i koppen och andra vittnen som klev emellan.
"Jag gör vad jag vill, jag är svensk, det är inte hon", skrek mannen, enligt ett av vittnena. Och: "Hon är sån där jävla maffia".
Ordet "maffia" återkommer flera gånger i utredningsmaterialet. Den 77-årige mannen verkar fast övertygad om att den tiggande kvinnan ingår i en välorganiserad liga kriminella.
– Mannen sa också "jävla zigenare" som satt där och tiggde, berättar ett av vittnena.
Vittnena kallade på polis och när patrullen kom fram hade han lugnat sig något, men omhändertogs som misstänkt berusad innan han förhördes.
I förhör förnekar han brott, men medger att han "sparkat på hennes burkjävel" och att han inte tycker om EU-migranter som tigger pengar.
När han senare får förhöret uppläst för sig hävdar han i stället att han fick ett epilepsianfall och föll över burken.
Bara ett par veckor senare ska mannen ha konfronterat kvinnan på nytt. Den här gången genom att spotta på henne och skrika okvädinsord. Men här finns inget vittne till händelsen. Och 77-åringen erkänner att han återigen kallade kvinnan för "maffia".
Mannen åtalas nu för ofredande. Han riskerar straffskärpning om han fälls, eftersom det hela kan klassas som ett hatbrott.
Sedan förra sommaren har EU-migranter utsatts för brott vid drygt 20 tillfällen, visade Sydsvenskans granskning i mars. Men brotten spretar - det ser inte ut som en organiserad hatkampanj.
Endast en tidigare direkt attack har gått till åtal: en tiggande artonåring blev slagen med krycka av en man i 60-årsåldern. Även han är uttalat hatisk i polisförhöret.
Han ställs inför rätta senare i april.
Läs alla artiklar om: Tiggare i Skåne
Gå till toppen