Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Luften ur vindkraftssatsning

Det blir inget nytt vindkraftverk på Örbyfältet. Satsningen lockade inte tillräckligt många att öppna plånboken.

I dagarna gick ett brev ut till de som tecknat andelar att det inte blir något vindkraftverk. Nu ska pengarna betalas tillbaka under den närmaste tiden.Bild: HD
Helsingborg var tidigt ute. Den ekonomiska föreningen Helsingborgsvind nummer 1 lät uppföra och driva ett vindkraftverk på Örbyfältet vid Landskronavägen som började producera el 1997.
Förra året tog historien en ny vändning. Helsingborgsvind sålde verket och planerade i stället att uppföra ett nytt på Örbyfältet. Mycket var på plats: bygglov, upphandling och löfte om arrende. Men nu står det klart att planerna inte förverkligas. Skälet är att alltför få velat teckna en andel i den ekonomiska föreningen Helsingborgsvind nummer 2. Det fanns 1 800 andelar à 3 000 kronor
– Vi testade först och då var det väldigt många som var intresserade, men till slut var det drygt 900 som gick in med pengar. Det räcker inte, säger Björn O Anderberg, ordförande i föreningen.
Han och de andra företrädarna provade att finna olika lösningar och försökte bland annat locka företag att göra en ekonomisk insats, men lyckades inte i tillräcklig omfattning trots att förhandlingar pågick in i det sista.
I dagarna gick ett brev ut till de som tecknat andelar att det inte blir något vindkraftverk. Nu ska pengarna betalas tillbaka under den närmaste tiden.
– Det är klart att jag och de andra i föreningen som arbetat ideellt – inte minst projektledaren Per Linde som lagt ner många timmar – är besvikna på att satsningen inte av.
Björn O Anderberg tror att situationen på energimarknaden har haft betydelse för det måttliga intresset.
– Det är väldigt låga elpriser i Sverige för närvarande, det har säkert spelat in även om vi betonat miljöskälen till att satsa.
Han tycker det är märkligt att inte de argumenten vägt tyngre för fler.
– Det är många som gärna lägger några kronor extra och köper ekologiska varor, men när det gäller miljövänlig el vill man gärna tjäna pengar.
Enligt Björn O Anderberg är vindkraft det minst kostsamma energislaget vid nyproduktion och hänvisar till en aktuell forskningsrapport.
– Ändå är det solenergi som många politiker förordar just nu.

Vindkraft på Örbyfältet

Vindkraftverket Lovisa togs i drift sommaren 1997. Kapaciteten var 900 000 kilowattimmar per år. Ekonomiska föreningen Helsingborgsvind nummer 1 stod bakom.
Det planerade verket skulle ha dubbla kapaciteten, 1,8 miljoner kWh.
Gå till toppen