Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Storm på Robinson-ön — igen

Redan efter det tredje avsnittet av årets "Robinson"-säsong talas det om mobbning. Men det är inte första gången programmet är i blåsväder. Det stormade kring "Robinson"-ön redan på 1990-talet.

När SVT lanserade "Expedition Robinson" 1997 var konceptet reality-tv helt nytt i Sverige och programmet ledde genast till en upprörd debatt. Många var skeptiska till momentet där deltagarna ska rösta ut en av sina lagkamrater. Det beskrevs som "vuxenmobbning" och "mobbning-tv" och så väl tittare som psykologer ifrågasatte programmet.
Inför premiären drabbades programmet olyckligt nog av en stor tragedi. Deltagaren som blev den första att röstas ut begick självmord. SVT menade dock att det inte hade någonting med programmet att göra.
Efter premiäravsnittet bestämde sig SVT för att klippa om programmet och sändningarna fick göra ett uppehåll innan "Expedition Robinson" kom tillbaka med en lite "snällare" ton.
SVT sände programmet 1997—2003, TV3 tog över stafettpinnen 2004—2005 och sedan blev det inga öråd på ett par år, innan TV4 plockade in programmet som kom att sändas 2009—2012.
Programmet har haft sex programledare — och lett till otaliga löpsedlar om romanser, pakter och mobbning.
Gå till toppen