Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bulle med bulle - spåren pekar mot Helsingborg

Idag firas bulle-med-bulle-dagen. Samtidigt pågår arbetet med att kartlägga den nordvästskånska delikatessens historia. Flera hundra personer har hört av sig till Kulturmagasinet med bullehistorier. Nu återstår analyser av uppgifterna. Någon gång i maj kan utredningen vara klar.

1943. Sverige tar hem nytt världsrekord i löpning på 1500 meter. Mick Jagger, blivande sångare i Rolling Stones, föds. Amerikanska trupper besegrar japanska vid Guadalcanal. En man på Nytorgsbacken i Helsingborg köper en bulle i en bulle.
– Det är det äldsta belägget vi har så här långt, säger Pelle Johansson, antikvarie på Kulturmagasinet i Helsingborg.
Han har huvudansvar för kartläggningen av bullens historia. Uppgifterna har haglat in sedan bulle-med-bulle-dagens skapare Daniel Glantz-Persson bad kommunen om hjälp. Flera hundra personer har hört av sig och någon gång i maj ska slutresultatet presenteras på nätet via en klickbar karta.
Födelseplatsen är ett känsligt ämne och flera städer har gjort anspråk på den. Men det preliminära resultatet pekar alltså mot att bakverket föddes i Helsingborg. Kulturmagasinets visar att den spritts vidare över landet av skåningar i exil men det finns även exempel utan någon som helst koppling till Skåne.
Bergabulle i Limhamn, bullebulle i södra Halland, den geografiska spridningen har även skapat lokala varianter av namnet.
– Bilden kommer att klarna men fenomenet är starkt knutet till skolor och fritidsgårdar, säger Pelle Johansson.
– Vi får in en massa kulturhistoria och det är jag glad över.
Kartläggningen kommer förhoppningsvis även kunna ge svar på om det var arraksbollen eller chokladbollen som kom först som fyllning. De insamlade vittnesuppgifterna pekar i nuläget mot det första alternativet.
När Helsingborgs Dagblad når bulleaktivisten Daniel Glantz-Persson på telefon ska han precis hämta ett nytt lass bakverk.
Hans plan är att skapa en utställning av materialet från bulle-med-bulle-utredningen till nästa års högtidsdag.
– Det här är ett kulturellt arv som vi måste ta tillvara på, säger han.
Redan klockan sex på bulle-med-bulle-dagens morgon påbörjade han en resa genom nordvästra Skåne. Under dagen ska 2000 exemplar av bakverket delas ut till företag och föreningar.
– Responsen har varit helt fantastisk. Alla blir glada och det är det dagen ska handla om, säger Daniel Glantz-Persson.
Gå till toppen