Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Paula Bieler (SD): Näthatare som kallar sig Sverigedemokrater har missförstått partiet

Näthatare som kallar sig Sverigedemokrater har missförstått partiet.
Det säger Paula Bieler (SD) som själv utsätts för rasistiska angrepp på nätet.

Paula Bieler skriver på sin blogg :
Den som gör en snabb googling på mitt namn hittar snart inlägg efter inlägg om 'zigenarjudinnan'.
Fram till nyligen fick den som skrev "Paula Bieler " i sökrutan automatiskt förslaget att komplettera med "judinna", berättar hon på bloggen.
Att jag har romskt påbrå är för övrigt något som Flashback har slagit fast baserat på hur de bedömt bilder av mig. Jag bedöms och kategoriseras regelbundet efter utseende och börd. Att ha mina synpunkter på hur Sverige ska byggas är omöjligt och oförsvarligt vare sig man frågar de mest högljudda antirasisterna eller nazister – min identitet bör enligt dem bestämmas av mitt ursprung och inget annat.
– Det har blivit en aggressiv och polariserad debatt. Extremister från alla håll attackerar alla, säger hon.
Paula Bieler tillhör Sverigedemokraternas nyaste toppnamn. Hon är riksdagsledamot, talesperson i jämställdhetsfrågor och chefredaktör för partitidningen SD-kuriren.
– Vi Sverigedemokrater står upp för de grundläggande demokratiska värderingarna vilket innebär att man aldrig tar till hat, hot, personangrepp och våld som legitim argumentationsmetod, säger hon.
Men Sverigedemokraternas roll är ifrågasatt.
Aftonbladets S-märkta ledarskribent Anders Lindberg sa nyligen i en SVT-debatt:
– När jag skriver om moderater eller centerpartister får jag i värsta fall skäll från en pressekreterare. Men när jag skriver om Sverigedemokraterna får jag enorma mängder mejl och blir uthängd på hatsajter och mitt Twitter spammas fullständigt.
Landskronabon Kiki Nilsénius som gjorde en kritisk sång om Jimmie Åkesson blev kallad slyna och hora.
Expressen avslöjade nyligen SD-nämndemän vid tingsrätter som anonyma näthetsare.
Och när SVT-programledaren Fredrik Skavlan intervjuade Jimmie Åkesson påminde han om att SD-företrädare kallat människor för "parasiter", "judesvin", "gräshoppor" och "kackerlackor".
Henrik Johansson som ingår i redaktionen för den SD-kritiska sajten "Inte rasist, men" är medlem i slutna forum för SD-sympatisörer under falskt namn för att granska sina meningsmotståndare.
– Där är ett hätskt tonläge. Man hetsar mot minoriteter och hänger ut såväl brottslingar som ickebrottslingar och sprider hemnummer och mejladresser, säger han.
Sverigedemokraternas partilinje är nolltolerans mot rasister, extremister och rättshaverister. Medlemmar som avslöjas med att bryta mot detta kan uteslutas av partistyrelsens särskilda utskott. Ett viktigt argument för Sverigedemokraterna att markera avstånd är att partiet är sprunget ur den rasistiska rörelsen Bevara Sverige Svenskt (BSS). "Ursprunget gör det extra viktigt för SD att hålla en tydlig rågång mot grövre former av politisk extremism", skriver Anna-Lena Lodenius, expert på högerextremism, i Svenska Dagbladet.
– Det finns personer som tror att de hör hemma i vårt parti fast de inte gör det, säger Paula Bieler (SD).
Vikarierande partiledaren Mattias Karlsson uttrycker samma sak med andra ord på sin Facebooksida i en kommentar till den pågående striden mellan partiledningen och ungdomsförbundet SDU. Han menar att de uteslutningshotade riskerar att omintetgöra allt han och partiet arbetat för under hans sexton år som aktiv.
Anna-Lena Lodenius beskriver den pågående SD-krisen som ett krig åt två håll: "dels mot personer inne i partiet som vill vrida det i en mer radikal riktning, dels mot nya oprövade representanter som inte är förtrogna med det dubbla budskap som förväntas av dem, ett något mjukare tonläge utåt och en större tolerans för lite radikalare tongångar inåt i organisationen".
När Sverigedemokrater får frågor om näthat brukar de säga att det kommer från flera håll.
– Sverigedemokraterna är det parti som får utstå mest hat och hot, säger Paula Bieler.
Hon beskriver att hon ständigt möter hot, illvilliga provokationer och trakasserier i sociala medier, på nätforum och i kommentarsfält.
– Mot mig personligen kommer kommentarer från högerextrema kretsar om att jag har judiskt påbrå. Man analyserar mig på ett sätt som jag uppfattar som rasistiskt. Men det är också utbrett med vänsterextremt hat och hot och det är inte bara Sverigedemokrater som drabbas, säger hon.
Att det kommer hat från extremistiska miljöer är logiskt, konstaterar journalisten Magnus Sandelin som är expert på ämnet.
– Jag tror att alla som granskar intoleranta miljöer av något slag kommer att drabbas av hat eller hot av något slag. Det spelar inte så stor roll vilken ideologisk miljö det handlar om. Det ligger i intoleransens natur att man inte accepterar människor som tycker annorlunda, säger han.
Magnus Sandelin fick själv en hel del hatiska och hotfulla anonyma kommentarer när han släppte sin bok "Extremister" år 2007 om den autonoma vänstern, vit makt-miljöer och våldsbejakande islamism.
– Jag fick framför allt väldigt starka reaktioner från den autonoma vänstern. Det var folk som ville sätta en yxa i min dörr och kallade mig en massa grova grejer.
Han har sparat en kommentar som signaturen Kalasjnikov skrev på ett forum:
Din heder som journalist är redan körd ditt arbetarhatande jävla borgaras. Du duger inte till mycket annat än att ljuga och bli rövknullad av Bonnier.
– Det var flera liknande av den kalibern. Någon skrev att jag förtjänade en spottloska i ansiktet, berättar han.
Även journalisten Mathias Ståhle på Eskilstuna-Kuriren, som granskat både nazistiska grupper och våldsbejakande vänsterextremister, har upplevt näthat.
– De hot jag har utsatts för från högerextremt håll har varit betydligt allvarligare än det vänstersidan ägnat sig åt. Vänstersidan har mer ägnat sig åt tråkningar och trakasserier, som ett utnötningskrig, säger han.
Till skillnad från våldsbejakande extremistgrupper tar alla etablerade riksdagspartier avstånd från intolerans, hat och hot.
En återkommande fråga till Sverigedemokraterna i debatten är varför personer näthatar i partiets namn.
Paula Bielers uppfattning är att näthatare som kallar sig Sverigedemokrater i själva verket har missförstått partiet. En del är ute efter att skada SD, hävdar hon.
– Det finns personer som medvetet försöker smutskasta oss.
Hon tror också att aggressiv kritik mot Sverigedemokraterna kan provocera fram hat.
– Det finns mycket frustration över att vi Sverigedemokrater avfärdas som elaka och dumma och att det talas nedsättande om vårt parti. Då kan personer vilja försvara oss med ett grovt språkbruk som vi inte alls välkomnar.
Dessutom säger Paula Bieler att Sverigedemokraternas identitet som outsider kan locka medlemmar med åsikter som strider mot nolltoleransen.
– Antietablissemang-stämpeln kan tolkas som att så snart man misstycker om något ska man gå med i Sverigedemokraterna.
Före valet avslöjade flera nyhetsredaktioner förtroendevalda Sverigedemokrater som näthatare.
HD-Sydsvenskan kunde visa att Malmös SD-kommunalråd Magnus Olssons, som också är ordförande i medlemsutskottet, väntade med att agera när han fick veta att hans politiska sekreterare skrivit anonyma rasistiska inlägg på nätet. Inte förrän HD-Sydsvenskan publicerade inläggen om "den växande negroida populationen" och "muslimer som ynglar av sig" tvingades den politiska sekreteraren ta timeout och frågan anmäldes till medlemsutskottet.
– Det var mitt i en valrörelse. Det var mycket som hände och mycket stress, säger Magnus Olsson idag.
Paula Bieler ser en förklaring i att partiet vuxit snabbt.
– Vi är ett ungt växande parti och har inte haft en fullt utbyggd organisation. Det är en andel som hamnar fel, det är inte så att man går igenom en åsiktskontroll, säger hon.
En vanlig kritik mot Sverigedemokraternas trovärdighet i nolltoleransfrågan är den tongivande politikern Kent Ekeroths koppling till sajten Avpixlat. Avpixlat har bland mycket annat publicerat artikeln "SVT förödmjukade tittarna med kolsvart lucia" om 14-åriga Astrid som var SVT:s lucia 2012 och efteråt drabbades av hat på grund av sin hudfärg. Kent Ekeroth har samlat in pengar till Avpixlat och företräder en förening som äger rätten till varumärket.
– Det är problematiskt att det får vissa att tro att Avpixlat representerar SD, säger Paula Bieler.
Samtidigt uttrycker Paula Bieler förståelse för Kent Ekeroth.
–  I det här fallet handlar det om att ingen annan [än Kent Ekeroth] vågade stå med sitt namn på ett konto. Det handlar om att se till att inga åsikter tystas. Jag tror inte på tystande.
Gå till toppen