Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rekordpar i Rydebäck med rätt att fira rejält

I morgon fyller Lennart Ingers, Rydebäck, 100 år. Och på söndag blir hans hustru Ingeborg Ingers 103 år. De har varit gifta i 75 år. Snacka om rekordpar.

Det blev ett stort kalas i Rydebäck i lördags då släkt och vänner samlades. Och visst blev det en hel del uppståndelse.
Lennart Ingers fyller 100 år under tisdagen, den 14 april. Och hans hustru Ingeborg Ingers firar sin 103:e födelsedag på söndag, den 19 april. Så det finns all anledning att gratulera detta unika par.
– Vi har varit med om en hel del, om man blickar tillbaka. Det har inte varit några större tråkigheter, säger Lennart Ingers.
Lennart och Ingeborg Ingers har nu varit gifta i 75 år. Det var "atombröllop" i höstas. Bara det är ju fantastiskt.
– Vi träffades 1937 och gifte oss 1939. Det är nog ganska ovanligt att man är gift så länge. Men det har gått bra, säger Lennart Ingers.
Det har handlat mycket om idrott under alla dessa år.
Ingeborg Ingers, eller "Kickan" Sjöqvist, som hon kallades för under sin storhetstid som idrottsstjärna, deltog i simhopp både i OS 1932 i Los Angeles och OS 1936 i Berlin. Hon kom fyra i höga hopp 1932 och nia i höga hopp 1936. Hon är världens äldsta olympier. När hon tävlade i Los Angeles var hon den enda kvinnan i den svenska truppen som bestod av 51 deltagare.
Hon blev ett populärt och välkänt ansikte i Sverige.
Men det många kanske inte vet är att även Lennart Ingers var en framgångsrik idrottare. Han var en duktig gymnast.
– Jag var uttagen i stora truppen till OS 1936. Men jag kom inte med eftersom jag skadade ett knä. Det var synd. Så jag fick följa tävlingarna via tidningarna, säger Lennart, som senare utbildade sig till ekonom och var ekonomichef vid ett flertal företag.
Det har under åren även blivit en hel del segeltävlingar i familjen Ingers:
– Jag har kappseglat Själland Runt 34 gånger. "Kickan" har seglat Själland Runt 25 gånger. Det var kul varje år och när vi var med var det ett stort arrangemang, säger Lennart.
Lennart Ingers och Ingeborg Sjöqvist träffades i Tving i Blekinge där Ingeborg var folkskollärarinna. De bodde i Fågelmara i ett 15-tal år. De flyttade till Helsingborg i mitten av 1950-talet. Lennart minns det som om det vore i går:
– Vi flyttade på julafton. Det var liksom den dagen som passade bäst eftersom det hus vi flyttade till nära Kärnan då var helt nybyggt. Vi hade en stor lastbil med flyttlass. Och det gällde ju också att baxa upp vårt piano två trappor. Det var ett äventyr. Men det hade vi förstås hjälp med, säger Lennart.
Sedan blev det ytterligare en flytt, till en villa i Rydebäck.
– Vi har bott i det hus i Rydebäck som var nybyggt när vi flyttade hit, berättar Lennart.
Ett av barnen, Marianne Winck, bor alldeles i närheten och är stort stöd i vardagen.
– Hon är här varje dag och sköter om oss och vårt hus. Hon ser till att det inte fattas något. Även sönerna Torsten och Göran ser till att hus och trädgård hålls i gott skick, säger Lennart Ingers.
Ja, visst finns det tillräckligt med historier för att kunna skriva en lång roman om Lennart och Ingeborg Ingers händelserika liv...

Lennart Ingers

Aktuell: Fyller 100 år den 14 april. Hustrun Ingeborg Ingers fyller 103 år söndagen den 19 april.
Bor: I villa i Rydebäck.
Familj: Tre barn (Marianne Winck, Göran Ingers och Torsten Ingers), sex barnbarn och sex barnbarnsbarn.
Övrigt: Hustrun Ingeborg (född Sjöqvist) är från Småland, född i Kalmar. Lennart Ingers och Ingeborg "Kickan" Sjöqvist träffades i Tving där hon arbetade som folkskollärarinna.
Ingeborg Ingers arbetade efter flytten till Helsingborg tjugo år på Planteringens skola och var även engagerad i gymnastikföreningen Turn i Helsingborg.
Ingeborg Ingers storasyster Lala Sjöqvist (1903–1964) tog brons i raka hopp i OS i Amsterdam 1928.
Gå till toppen