Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Surfandet går ner i åldrarna

Var tredje treåring använder internet flera gånger i veckan. På tio år har den genomsnittliga åldern för nätdebut gått från nio till tre år. Samtidigt tycker en majoritet av föräldrar att skyddet av barn på internet fungerar dåligt.

Föräldrar vill främst skydda sina barn mot porr, hot och övergrepp när barnen surfar, spelar datorspel eller ser filmer, visar en undersökning från Statens medieråd. ARKIVBILDBild: Fredrik Sandberg/ TT
Av dagens tvååringar använder 15 procent internet dagligen. Det är samma frekvens som för sexåringarna för två år sedan. Och nästan alla 13 till 15-åringar, eller 95 procent, har en smart telefon i dag. Det visar en undersökning från Statens medieråd.
— Det har varit snabba och stora förändringar ett bra tag nu. Upp man tittar på 10-talet är det framförallt internetanvändandet på mobilen som har ökat, säger Ulf Dahlquist på Statens medieråd.
Även tillgången till surfplattor har ökat. I dag har 56 procent av tvååringarna tillgång till en surfplatta i hemmet. Att äga en egen surfplatta är idag fyra gånger vanligare bland nioåringar än för fyra år sedan.
Undersökningen visar också att föräldrar är oroliga över hur deras barn skyddas på nätet och det flesta anser att medieinnehållet kan vara skadligt för barn.
Samtidigt så blir relativt få barn och unga utsatta för otäckheter på nätet. Det kan förekomma är att unga känner sig ledsna, rädda eller deppiga av innehåll med sexuella hot eller övergrepp i tv, spel, filmer och på internet. I åldersgruppen 17—18 uppger 43 procent att de blivit det.
— Det är en hård värld vi lever i och självklart kan man stöta på obehagliga saker. Men jag tror inte att det förekommer mer negativa saker nu, bara för att vi är ute på nätet i dag, det säger Helena Meyer som är verksamhetsansvarig för Fryshuset Nätvandrarna, en stödorganisation för barn på olika nätsajter.
Det föräldrarna mest vill undvika att deras barn kommer i kontakt med är porr. Mellan 70 och 92 procent av föräldrarna vill skydda sina barn från det. Samtidigt visar undersökningen att små barn i åldersgruppen 0—8 år exponeras relativt lite för porr.
Helena Meyer tror att det finns ett kunskapsglapp mellan vad föräldrar tror att barnen gör på internet och vad de faktiskt gör.
— Man kan ju bara utgå ifrån sig själv och hur man själv var som barn. Det flesta barn håller sig till sajter som är lämpade för deras målgrupp. Det bästa man kan göra som förälder om man är orolig är att fråga sina barn och prata om det. Förbud är sällan bra.
Gå till toppen