Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trolsk och vacker

Av alla fåglar som har tilldelats landskapets kommuner av Skånes ornitologiska förening har Örkelljunga begåvats med den kanske mest trolska, mystiska och även vackraste. Vi talar förstås om storlommen.

Ett storlomspar fångat under en simtur i Värsjön. Storlommen är Örkelljungas kommunfågel. Foto: SETH NILSSONBild: SETH NILSSON
Att höra storlommens starkt klagande läte en kväll när man står och kikar ut över en skogssjö där dimman sakta lägger sig är en både lika underbar som småskrämmande upplevelse.
Storlommens läte har nog de flesta hört, om inte ute i naturen så i många svenska filmer, där det vittljudande lätet alltid varit en omtyckt effekt, inte minst när det drar ihop sig till dramatiska situationer. I folktron har lätet gjort att fågeln uppfattas som demonisk, olycksbådande.
Lom är ett gammalt namn som ursprungligen användes för både storlom och smålom. Ordet lom kommer från isländska ”lómr”, som betyder skrik.
En gammal sägen berättar: När vår Herre skapade djuren kom den onde och tittade på. Han bad om att få hjälpa till och skapa. Han fick göra en fågel, och när den var klar sa han: ”Ge dig iväg nu!”.
Fågeln flaxade sorgset åstad för den onde hade glömt att ge den fötter. Han insåg dock sitt misstag och slängde fötterna efter fågeln, så att de fastnade längst bak i stjärten. Därför har lommen fortfarande stora problem när den ska gå på land.
I vattnet är däremot storlommen en virtuos och en fiskare av rang. Den är med sin spolformade kropp väl anpassad till att simma och dyka.
Lommen finns från Skåne till Lappland och åtnjuter starkt skydd. Antalet häckande par i Sverige är uppskattat till cirka 5 500-7 000 årligen.
Den äter i huvudsak fisk, men kan även ta kräftor där den kommer åt. Under häckningen läggs två ägg.

Storlom (Gavia arctica)

63-75 centimeter stor med vingbredd på en meter.
Sammetslent ljusgrå hjässa och nacke, framdelen av halsen och strupen kolsvart omgärdat av ett svart-vitrandigt mönster.
Örkelljungas kommunfågel.
Gå till toppen