Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

En stor förening i en liten by

I en gammal andelstvättstuga mitt i den lilla byn huserar en livaktig skytteklubb. Med sina 170 medlemmar är Össjö skytteförening en av de största i Skåne.

Det är en vanlig tisdagkväll. Samtidigt som mörkret sänker sig över Össjö by så parkerar bilar på grusplanen utanför den gamla andelstvättstugan. Gammal som ung försvinner in i den gula träbyggnaden.
Det är träningskväll i Össjö skytteförening. Tre vardagskvällar i veckan samlas skyttar för att träna och umgås. I det lilla köket gräddas våfflor och kokas kaffe medan de unga skyttarna försvinner in i innersta lokalen för att träna.
– Det är god uppslutning på träningarna. Vi har bra dialog med skolan i byn och försöker locka ungdomarna att göra något på fritiden, säger ledaren Jan Strand.
Samarbetet mellan idrottsföreningarna i byn är också bra. Kanske inte så konstigt eftersom flera vuxna är engagerade i båda.
I Össjö bor det i dagsläget cirka 550 personer och skytteklubben har 170 medlemmar. Inte så dåligt...
– Vi är en av de största i distriktet. Vi har en del medlemmar som kommer från Munka Ljungby och Klippans kommun också, säger Jan Strand.
Den gamla tvättstugan är värd några egna rader. Den köptes 1980 och 1992 byggde man ut huset med en ny del. Nu ryms kök, samlingsrum och skyttehall under samma tak. Det är skytteföreningen och Össjö IS som äger byggnaden tillsammans och delar på kostnaderna.
Mellan skyttar och tavlorna står några pingisbord mitt på golvet.
– De kvällar vi spelar pingis så tar vi undan skjutstationerna och får plats med sex pingisbord. Det blir lite trångt men det fungerar, säger Jan Strand.
Marie Jannesson är Össjöklubbens främsta skytt genom tiderna, hon tävlade för landslaget. Men fler kan vara på gång.
I fjol blev Jonathan Breiner tvåa i Skyttiadens riksfinal och i år var det Albin Lindbergs tur att nå riksfinal i Sveriges största luftgevärstävling för ungdomar.
Albin Lindberg kvalade in till Sverigefinalen i yngsta klassen, 10-11 år. 30 skyttar möttes i Mark.
Albin Lindberg höll nerverna under styr i grundomgången och kvalade in till finalen som femma. Där sköt han upp sig en placering och blev fyra.
– Det var rätt nervöst i finalen, men det var roligt. Jag gillar skytte och missar inte en träning. Jag håller på med fotboll och pingis också men skytte är roligast, säger Albin Lindberg.
Gå till toppen