Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första etappen är invigd och klar

Med pompa och ståt invigdes den första etappen av Viarps kör- och ridklubbs renovering på påskdagen. "Vi har kämpat för detta i tio år", säger Stig-Inge Wilson, vice ordförande i klubben.

När etapp ett av tre nu är i hamn finns det nya toaletter och en hiss på nedre plan i det stora ridhuset. Där finns också förråd och kontorsutrymme. Ovanför har det byggts en inglasad cafeteria.
– Föräldrar kommer hit med flera barn som kanske inte rider i samma grupper. Då måste det finnas någonstans att göra läxan eller bara slippa frysa, säger Stig-Inge Wilson, vice ordförande i klubben.
I andra änden av ridhuset har det byggts ett traktorgarage och en verkstad, båda brandsäkra.
– Vi har också byggt ramper både så att man kan stiga på hästen och ta sig upp på läktaren, säger Susanne Johannesson som är ridskolechef.
Den byggnad som tidigare huserat klubblokal, teorisal, kontor och toaletter är närapå obrukbart. Nu står det till största del tomt, då sakerna har flyttats över till de nyinvigda lokalerna.
– Numera är huset bara en kostnad för oss, säger Stig- Inge Wilson och syftar på kostnaden för att riva huset.
Förutom att boningshuset ska rivas och ersättas av ett stall så ska ytterligare en byggnad intill rivas. Delar av den har de fått låsa på grund av säkerhetsrisken. Där ska byggas ett utbildnings- och servicehus med bland annat omklädningsrum och teorisalar.
– Ett stall för storhästar står på önskelistan. Det blir lugnare om man skiljer på de stora och små hästarna säger Susanne Johannesson.
Huvudsyftet med renoveringen är att anpassa anläggningen. När det nya stallet ska byggas kommer det till exempel att läggas olika material på golvet för att även blinda ska kunna röra sig på anläggningen.
– Vi kommer också att skapa större ytor i stallet för att öka säkerheten, säger Stig-Inge.
Trots lån och stöd från Skånes idrottsförbund och Allmänna arvsfonden så är finansieringen av etapp två- tre inte helt klar.
– Vi är halvvägs nu, men saknar fortfarande medel. Det är sådant som måste lösas, vi får väl omvärdera, säger Stig-Inge Wilson.
Klubbens medlemsantal har sakta ökat och ligger idag på ca 600 personer. Målet med renoveringen är inte att öka ytterligare. Samtidigt öppnas anläggningen upp för en helt ny målgrupp, de med en funktionsnedsättning.
Var klubben någon gång nedläggningshotad på grund av de dåliga lokalerna?
– Vi har aldrig känt att vi skulle behöva lägga ner. Det hade vi löst på annat vis då, säger Stig-Inge och tittar över gårdsplanen.
Klubben hoppas att etapp två-tre ska vara igång i höst och vara klart hösten 2016.
Hur känns det nu när första etappen är färdig?
– Vi har kämpat i tio år för detta, det känns jättebra.
Under invigningen på påskdagen togs besökarna emot av ridskoleleverna för att ges en guidad tur, sedan väntade show och kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg klippte band.
Gå till toppen