Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frihet med Freedom på Europas vägar

Från nybörjare till frälsta – husbilen Freedom fick ersätta lägenheten. Nu är det ett års resande i Europa på fyra hjul som gäller för Helena och Peter Bergström.

I december lämnade Helena och Peter Bergström Sverige bakom sig och gav sig kustvägen i riktning mot Frankrike, där de befinner sig just nu. Planen är att under ett års tid resa med husbilen Freedom i Europa.
– Efter detta ska vi följa den franska Medelhavskusten och åka till Korsika, Sardinien och Sicilien, berättar Helena via ett mejl.
De har inga telefoner med sig på resan, en av flera kostnader de har skalat bort för att kunna resa.
– Jag har tagit tjänstledigt från mitt jobb och Peter har en egen byggfirma, som han nu har vilande. Vi hyr ut vårt boende hemma och har till exempel sålt personbilen, säger Helena.
Kärleken till camping väcktes en smula oväntat vintern 2007 då paret och Peters söner skulle resa över Nya Zeeland och kom fram till att det billigaste färdsättet var med en husbil. Då såg de sig inte alls som campare och speciellt Peter var negativ. Men sedan hände det något.
– Vi blev förälskade i den frihet det innebär att resa med husbil. När vi kom hem började vi prata om att skaffa en egen, och 2008 köpte vi vår husbil, säger Helena.
Sedan dess har det blivit husbilssemester varje sommar, både i Sverige och utomlands, och redan för sju år sedan föddes idén att göra en årslång husbilsresa.
– Vi planerade bland annat in resan i tiden så att Peters söner skulle hinna bli vuxna först, och så att jag skulle hinna bli klar med min doktorsavhandling, berättar Helena som är doktor i medicinsk vetenskap och till vardags arbetar med folkhälsokunskap.
2013 gick reseförberedelserna igång på allvar. De sålde trerummaren i Stockholm och planen var att flytta in i en etta, som efter många om och men blev en husbåt.
– Vi älskar att resa, och ju mer vi reser desto mer längtar vi efter nästa resa! Det mest fascinerande med att resa med husbilen är friheten att ta dagen som den kommer och lägga upp rutten som man för tillfället känner för. När man reser under en begränsad sommarsemester är det ändå svårt att känna denna frihet fullt ut, säger Helena.
Vad är viktigt att tänka på när man reser med husbil utanför Sverige?
– Det är ganska enkelt att resa med husbil i Europa. Många länder är husbilsvänliga och det finns gott om både campingar och enklare ställplatser, som är billigare än camping, säger Helena som dock har upptäckt en nackdel.
– En sak som är knepig och som skiljer mellan alla länder är systemet för gasol. Det går inte att byta svenska gasolflaskor utomlands, och det kan ju vara bra att veta innan. Det är också mycket betalvägar utomlands, och det kan bli dyrt. Om man vill undvika dem är det bra med en GPS som väljer icke betalvägar.
Men i stort menar Helena att husbilssemestrar är ekonomiska.
– Om man redan har en husbil är det ett mycket billigt sätt att resa på. Man kan stå billigt på enkla ställplatser och man lagar sin egen mat i bilen. Vi lämnade Sverige i december, men vi har nog inte ätit på restaurang ens tio gånger. Det finns så mycket spännande och god mat att handla i butikerna, så vi njuter av maten även om vi inte går på restaurang.
Ett land de båda tycker är underskattat för campare är närliggande Polen.
– Polens Östersjökust är verkligen fantastiskt fin, med långa vackra stränder. Gdansk är en fin stad, Sopot är en lite lyxigare semesterort och den långa sandtungan Hel är sagolikt vacker. Där finns massor av campingar och prisläget är överhuvudtaget väldigt lågt, med ungefär halva priset mot Sverige. Hit skulle många kunna åka för en billig och fin utlandssemester.
Vad är det med husbilsresandet som ni gillar så mycket?
– Friheten! Man kan resa dit näsan pekar, eller dit vädret är bättre, och man behöver inte planera så mycket i förväg. Man kan stå på natursköna campingar om man vill det, men man kan lika gärna övernatta på en enkel ställplats nära en spännande stad. Det är lite som att backpacka, men betydligt bekvämare.
Har ni fler drömresor framför er i framtiden?
– Man tycker att ett år är långt, men vi kommer nog inte hinna se allt vi vill! Vi vill också se mer av de östra delarna, såsom Montenegro, Albanien och Grekland, men det tror vi inte att vi hinner den här gången...
Pst!
Vill du följa Helena och Peters framfart genom Europa kan du läsa deras blogg på freedomtravel.se.
Gå till toppen