Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Frivilliga ska sköta underhållet på Nimis

Sen terrordåden i Köpenhamn kan Lars Vilks inte längre underhålla sitt livsverk Nimis. Nu går Fredrik Larsson - konstminister i fiktiva Ladonien in - och ser till att träskulpturen hålls vid liv.

Sen Lars Vilks flyttat från kommunen kan han inte längre sköta Nimis. Nu tar frivilliga krafter över.Bild: Emma Blomberg
Förra helgen gjorde Fredrik Larsson en inspektion av konstverket på Kullabergs norrsida tillsammans med några andra ministrar från fiktiva landet Ladonien. Och de kunde konstatera att Nimis just nu är i hyfsat god form.
– Nu när Lars Vilks inte kan röra sig fritt längre så har han svårt att underhålla Nimis. Då går vi in och sköter detta, säger Fredrik Larsson, konst- och hoppminister i Ladonien.
Några akuta åtgärder behövs inte. Men under några helger i april tänker Fredrik Larsson åka till Kullaberg och göra det som behövs.
– Lars Vilks var där senast i februari. Vi har kollat så att allting ser bra ut. Vi kommer att ha några byggdagar och använda en del virke som finns på platsen.
Just nu är man en handfull som tar sig an detta på frivillig basis.
– Jag har själv byggt en del träskulpturer och det finns en del supportrar som är intresserade av att hjälpa till.
Enligt konstministern sker allt i samråd med upphovsmannen.
– Jag har haft ett antal samtal med Vilks.
Fredrik Larsson tänker inte förändra verket.
– Vi ska i bara underhålla. Vi vill bevara det och hålla det intakt. Så småningom hoppas vi att Lars kan fortsätta sköta om Nimis, men det får bli när det lugnat ner sig.
Fredrik Larssons initiativ kommer efter att media uppmärksammat att Nimis eventuellt kan komma att stängas av säkerhetsskäl.
Räddningschef Lars Scotte säger att det aldrig varit aktuellt från kommunens sida. Däremot ser han att det kan bli problem i förlängningen - om Nimis inte underhålls.
– Alla som äger något måste se till att säkerheten sköts. Vilks har sagt att han inte kan sköta underhållet, men med detta besked känner sig räddningstjänsten lugn, säger Lars Scotte.
Under sina övningar har räddningstjänsten viss koll på hur det ser ut på Nimis.
– Men vi gör inga hållfasthetsberäkningar.
Gå till toppen