Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bägartrick gav Jacob NM-segern

Jacob Schenström från Mölle trollade sig till vinsten i Nordiska mästerskapen.

Flinka fingrar är det som gäller för en trollkarl. Jacob Schenström kan numera titulera sig nordisk mästare i magi.Bild: Maria Berkmo
Jacob Schenström har trollat sen han var 15. I fjor vann han SM-titeln i magi. Den framgången har han nyligen krönt med att bli utsedd till nordisk mästare vid magitävlingar utanför Helsingfors i Finland.
Hans variant av det klassiska bägartricket gick hem i klassen close up.
– Normalt har man tre bägare och så ska åskådaren hålla reda på var bollen är. Jag kör med två bägare där en är i genomskinligt glas. Det gör det svårare för mig, säger han.
Tricket har han filat på i sex års tid. Fast han tyckte inte själv det gick så bra under tävlingen.
– Vissa saker hade jag kunnat göra bättre. Under nordiska mästerskapet fanns många spanjorer med och de brukar vara duktiga.
Jacob Schenström fick titeln grand prix - den akt av alla 40 deltagare som fick högst poäng.
Nu siktar han vidare på väldsmästerskapen i Italien som hålls i sommar.
– Där är vi tre svenskar som ska delta. Det ska bli kul eftersom VM bara går vart tredje år.
Jacob Schenström delar sitt liv mellan Lund och Mölle och tillbringar halva året på vardera stället. Det var just i Mölle som fröet till det som numera är hans yrke såddes.
– Min morbror som bor i Mölle brukade vissa mig lite tricks. Det var där det började. Sen när jag var 15 så lånade jag en bok om trolleri på biblioteket och jag var fast.
Fingerfärdighet och finurlighet är trollformeln bakom en bra trollkarl. Lägg till en ohygglig mängd med övning så kan det bli riktigt bra.
– Det är roligt och kreativt jobb. Sen är det också kul med publikkontakten, se folks reaktioner. Trolleri handlar om att det händer massa saker, men det man tror händer, händer inte.
Han har märkt ett uppsving för trollkonsten på senare år.
– TV4 kör en serie om trolleri just nu. Och så är det roligt att det börjar komma fler kvinnliga trollkarlar.
Gå till toppen