Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sångfest för hela Helsingborg

Den som har drömt om att få sjunga med en proffskör har nu chansen. På onsdag bjuder Konserthuskören, Pearls of the sound och One Nation in till körfesten "Helsingborg sjunger".

När tre av Helsingborgs körer satsar på prova på-timme med efterföljande konsert kan den som både har lite sångvana och drömmer om att få sjunga tillsammans med en stor kör vara med. Gospelkören One Nations ledare Jonas Engström kläckte idén.
– Jag tror på sång i allmänhet och körsång i synnerhet. Det är roligt, hälsosamt och demokratiskt. Alla har en röst och när man står vid sidan om varandra spelar det ingen roll vilken lön man har, säger han.
Jonas Engström har länge funderat på att göra ett arrangemang i anslutning till World Voice Day som firas varje år i stora delar av världen. Dagen firades redan i torsdags 16 april fast då var önskelokalen, Helsingborgs konserthus, upptagen.
Men på onsdag 22 april klockan 18.30 är det alltså dags.
– Tanken är att man kan komma och smaka på en ny genre. Därför ville jag samla tre helt olika körer som alla håller en hög nivå. Konserhuskören är ju... Konserthuskören och Pearls of the sounds är tvåfaldiga världsmästare i barbershop, säger Jonas Engström.
Anna Rosenberg leder den 50-hövdade världsmästarkören som enbart består av kvinnor. Liksom Konserthuskörens maestro Mats Paulsson nappade hon direkt på Jonas Engströms inbjudan.
– Det är ett unikt tillfälle att både få höra oss och att få sjunga med oss. Vi är en showkör som är inriktad på att tävla. Därför är det mycket sällan vi ger vanliga konserter på hemmaplan, säger Anna Rosenberg och fortsätter:
– Vi hoppas på en härlig kväll. Dessutom är vi alltid på jakt efter duktiga sångerskor som håller en hög nivå och som gillar att tävla.
Pearls of the sound och One Nation har åtminstone en gemensam nämnare, friheten från notpapper.
– En barbershopkör är indelad i fyra stämmor. Givetvis får man ha noter när man övar men sedan ska man ha händerna fria. Vi är ju en showkör som även dansar, säger Anna Rosenberg.
Stämsången är också gemensam. Men medan barbershopen bygger på fyra olika stämmor utgår gospeln från så kallad parallell stämföring vilket betyder att alla sjunger samma sak samtidigt.
– Det gör att det blir en väldig kraft i text och rytm. I gospelsången är samspelet och improvisationen viktig, säger Jonas Engström.
Några större förkunskaper är inget krav även om Anna Rosenberg tror att både gästsångarna och körerna får mest ut av samarbetet om det finns en viss sångvana.
– Men jag vill betona att alla kan vara med. Man får hänga på så gott man kan. Vi är alla snälla pedagoger, ett jättehärligt gäng. Pearls arbetar på en hög nivå men alltid med glädje och humor, säger hon.
Och Jonas Engström håller med:
– Många kan sjunga så jag är inte så orolig. Och om någon skulle komma hit och bjuda på sin entusiasm är det lika bra. Vi bidrar alla med olika saker.
Sedan en tid tillbaka kan man anmäla intresse, och vilken kör man är sugen på att testsjunga tillsammans med, via arrangemangets hemsida. Jonas Engström tror på många anmälningar och att alla tre körer får nya tillfälliga medlemmar. Redan nu är mer än 150 personer anmälda, ungefär jämnt fördelat i de tre olika körerna.
– Vi är grymt taggade. Det enda är att mina kollegor i One Nation tycker att det är synd att de inte får chans att öva tillsammans med någon av de andra körerna.
Målsättningen är att sammanlagt några hundra sångare ska förenas i den konsert som avslutar workshopen. Därför har en inbjudan gått ut till flera andra körer i olika genrer.
– Jag hoppas det blir en riktig fest. Fokus är på att öva tillsammans och att lära sig av varandras erfarenheter kring sången, säger Jonas Engström.

Årets körfest

VAD: "Helsingborg sjunger" med Konserthuskören, Pearls of the sound och One Nation.
VAR: Konserthuset i Helsingborg.
NÄR: Onsdag 22 april klockan 18.30. Konserten börjar klockan 20.
HUR: Föranmälan sker via hemsidan www.helsingborgsjunger.se
Gå till toppen