Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fritt att prova cello, sax,och trummor med mera

Kanske såddes flera frön till nya Klippanmusiker när musikskolan bjöd in barn och ungdomar att prova instrument på lördagen.

Trumvirvlar hörs från konsertsalen. Från lektionsrummen ljuder varma cellotoner och längre bort tar en fyllig altsaxofon över. Barnen och deras föräldrar går runt och tittar. Musikskolans lärare sitter beredda att visa, demonstrera och hjälpa till. Tanken är att barn och ungdomar ska få uppleva hur det känns att spela, att hålla i instrumentet och få fram ljud. Och på så vis upptäcka vad som passar dem.Lördagens öppet hus var kulmen på en vecka där musikskolans lärare varit ute på kommunens alla grundskolor och gett konserter, spelat och sjungit med eleverna.
Populäraste valen bland eleverna är gitarr, solosång, trummor och piano, säger Anders Björkqvist, chef för musikskolan. På den punkten ser det ungefär likadant ut här som i andra kommuner.
– Jag tror det är en ganska generell bild.
Barn och ungdomar prioriteras först på musikskolan. Men faktum är att det är fullt möjligt att lära sig spela ett instrument på Klippans musikskola oavsett ålder. Om det inte finns några barn eller ungdomar i kön kan vuxna få plats. Idag är musikskolans äldsta elev 69 år.
– Vi tar emot alla. Det är nog bara vi och Landskrona i Nordvästskåne som har det så. Vi har haft tanken att det ska vara musik för hela livet, säger Anders Björkqvist och gör kopplingen till replokalerna i Sågen och det lokala musikliv där folk i olika åldrar är aktiva.
– Klippan har ett stort musikarv som vi vill försöka göra allt för att hjälpa till att bevara, allt från klassisk musik till punk.
En elev som kommit en bit på väg är Ringo Olsson som står beredd att demonstrera sin altsaxofon. Han började spela som sexåring, går nu i sjuan och spelar i Klippans ungdomsorkester. Dessutom förbereder han sig för en internationell examination för unga musikanter.
– När jag började i ungdomsorkestern var jag tio och de flesta andra runt sexton. Men de var snälla och det gick bra. Jag tror inte att jag kommer att sluta med saxofon.
Gå till toppen