Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Full fart för ungt företag

Avtal med prestigefyllda sportbilstillverkaren Koenigsegg och storslam på UF-mässan – succé är ordet för skånsk-sörmländska UF-företaget Wapa Designs exklusiva väggur.

En väggklocka i svart och grått, elegant designad med världens snabbaste sportbilstillverkares logotyp som grund – det föll både Koenigsegg och UF-juryn i smaken.
UF-företaget Wapa Design, med rötter i både Munka Ljungby och Nyköping, har gjort en hisnande resa den här våren.
Först tecknade man ett försäljningsavtal med Koenigsegg om att få sälja sin klocka i företagets webbshop och därefter gjorde man nästan rent hus på den regionala UF-mässan i Södermanland.
– Det gick över förväntan. Vi blev utsedda till Årets företag. Vi vann även bästa hantverk och bästa vara och blev tvåa i Årets affärsplan, berättar Andreas Åkesson som tillsammans med Pierre Wigardt driver UF-företaget.
Varför skriver vi om det här företaget då? Förutom kopplingen till ängelholmsföretaget Koenigsegg så är Andreas Åkesson från Munka Ljungby. Andreas Åkesson flyttade till Nyköping för tre år sedan för att gå på kanotgymnasiet och därmed satsa vidare på sin sport.
På teknikprogrammet med designinriktning träffade han Pierre Wigardt. Deras gemensamma passion för Koenigsegg och intresset för design och produktutveckling förenade dem i klockprojektet.
– Vi fick tillåtelse av Koenigsegg att tillverka en klocka med företagets logotyp som grund, för eget bruk. Den blev bättre än väntat och vi fortsatte med det i vårt UF-företag, berättar Pierre Wigardt.
Vi träffar de båda gymnasieeleverna i Koenigseggs lokaler på Valhall Park. Bredvid en av företagets monsterbilar sitter de båda och berättar hur klockan växte fram.
– Det har tagit lite tid, bara i lasergraveringsmaskinen la vi 400 timmar innan vi hittade rätt, säger Andreas Åkesson.
– Vi köper in materialet men sätter själv ihop klockan. Vi har pressat tiden från fyra timmar ner till en timme, säger Andreas.
Koenigsegg gillade produkten och ett avtal skrevs med UF-företaget om att sälja klockan i företagets webbshop.
– Den kostar 318 dollar. Kanske lite dyrt för väggklocka men den fungerar som en tavla också, säger Andreas Åkesson.
Företaget ska nu tävla i SM i Stockholm 11-12 maj:
– Vi lär ha goda chanser sägs det, säger Pierre Wigardt.
Även om UF-företaget måste läggas ner efter läsåret så planerar de att fortsätta och utöka produktutbudet.
– Vi förhandlar med företag om att göra andra profilprodukter.
Andreas kommer att satsa vidare på kanoten också. Även om Koenigsegg inspirerar i annan riktning.
– Jag gillar både bilen och storyn bakom. Jag hoppas göra samma resa, säger Andreas Åkesson.

Kolfiber och plexi

Wapa Designs Koenigseggs-klocka består av en baksida i kolfiber. Framsidan är lasergraverat plexiglas. Urverket är vanlig standard och i ett CNC-fräst aluminiumhölje på baksidan döljs bland annat batteri.
På en av visarna finns Koenigsegg skrivet.
Även asken klockan levereras i har killarna själv tagit fram.
Gå till toppen