Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Könsneutrala omklädningsrum på Högevallsbadet

Chef: ”De som är mitt i ett könsbyte har det svårt”.

Med start i höst ska personalen på Högevallsbadet få utbildning i hbtq-frågor, en utbildning som beräknas ta mellan åtta och tio månader.
– Det är frågor som vi i dagsläget inte är så duktiga på att hantera och som vi vill bli bättre på, säger Thomas Lindhard, enhetschef Högevall.
Han konstaterar att just en badanläggning kan bli en väldigt svår miljö för dem som varken definierar sig som man eller kvinna.
– Så fort man kommer in på en badanläggning ska man välja kön, för man ska klä om. Dels ska man välja omklädningsrum, dels finns vissa standarder för vilka badkläder man ska ha på, om man ska ha bh eller inte. Särskilt de som är mitt i ett könsbyte har det svårt, säger Thomas Lindhard.
Utbildningen av personalen kommer bland annat handla om hur man bemöter olika personer.
– Det handlar bland annat om att alla inte nödvändigtvis måsta behandlas lika. Vi är vana vid att alla ska behandlas på samma sätt, men här behöver man en förståelse för att vissa människor har andra behov, säger Thomas Lindhard.
Högevallsbadet har redan idag så kallade flexomklädningsrum för dem som varken vill definiera sig som man eller kvinna, eller som av andra skäl har svårt att välja omklädningsrum efter traditionell indelning.
– De kan också nyttjas om jag kommer och ska bada med min dotter som kanske är 12-14 år gammal, men inte vill klä om ensam. Då kan man nyttja flexomklädningsrummen, så att pappa och dotter kan klä om tillsammans. Sedan är det en del som inte har valt kön, som inte ser det som nödvändigt. De kan inte välja omklädningsrum efter kön, och då kan de välja flexomklädningsrummen som inte är könsinriktade, säger Thomas Lindhard.
De två flexomklädningsrummen ligger på andra våningen och har funnits sedan ombyggnaden av badet.
– Men vi har inte varit så duktiga på att skylta om det, säger Thomas Lindhard.
Skyltarna är nu ändrade så att det tydligare framgår vad flexomklädningsrum innebär.
– Vi tycker att det är väldigt bra att man förtydligar ut mot gästerna hur det är tänkt att fungera, det är en ganska stor fråga på badhus vad som är ok. Och det är jättekul att Högevall är så positiva till att jobba med de här frågorna, säger Albin Askman Junhedepå föreningen Stolt i Lund.
Högevallsbadet har ett samarbete med föreningen Stolt i Lund som arrangerar Pride den 23 maj. Då öppnar badet sina lokaler kvällstid.
– Det blir starten för vår certifiering, så får vi se om flexrummen räcker till, det ska bli spännande, säger Thomas Lindhard.
Gå till toppen