Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ta en weekendresa på hemmaplan

Köpenhamn räknas ofta som Skånes huvudstad, men vi ska inte glömma bort de andra nordiska huvudstäderna.

Gamla stan i StockholmBild: Scanpix
Stockholm
Vår huvudstad, och Nordens folkrikaste stad, är extra vacker på våren och sommaren. Här kan du blanda stadspuls, klubbande och shopping med strand- och skärgårdsliv.
Se & göra: Klubba runt Stureplan på till exempel Rose, Fou och V (på de två sistnämnda krävs lista) eller på Söder, på exempelvis Marie Laveau och Häktet. Bruncha och fika i charmiga och cafétäta Vasastan. Shoppa i centrum – här finns det mesta, både stora gallerior som NK, Åhléns city och Mood, små butiker och de vanliga kedjorna, medan till exempel Söder har många bra småbutiker och vintageshopping. Om det är fint väder är Norr Mälarstrand på Kungsholmen ett mysigt besöksmål, promenera längs vattnet, eller ta en öl på Mälarpaviljongen. Parkhäng med picknick och vacker utsikt är härligt under varma dagar, ta dig till exempel till Rosendahls trädgård eller Vitabergsparken. Är det riktigt varmt kan du ta ett bad från bryggorna på centrala Hornsbergs strand, eller en långpromenad runt Djurgården. För sämre väder finns det gott om bra museum, till exempel Abba the museum, Fotografiska och Moderna museet.
3 tips för barnfamiljen: Skansen, Gröna Lund, och Junibacken.
3 restauranger: Nybrogatan 38, Nosh and Chow och Nytorget 6.
3 klassiska turistmål: Gamla stan, Vasamuseet och Stockholms slott.
 
Katedralen i HelsingforsBild: Christopher Brown/Flickr
 
Helsingfors
Helsingfors har 600 000 invånare och är omgiven av hav på tre sidor. En tredjedel av staden är parker och grönområden. Kombinera stadspuls med naturupplevelser.
Se & göra: Spana in den vackra arkitekturen – här finns till exempel den största koncentrationen av byggnader i jugendstil i norra Europa, ta Spårvagn 2 som är Helsingfors sightseeingtur, shoppa i någon av de många designbutikerna, eller häng i härliga Esplanadparken. När du är i Finland måste du förstås också bada bastu – det finns flera traditionella allmänna bastur i centrum. Svenskarna är ett kaffedrickande folk, men finnarna är faktiskt de som konsumerar mest av det svarta guldet i hela världen – så passa på att besöka ett kafé, gärna i gamla staden där de mest berömda finns.
3 tips för barnfamiljen: Akvariet Sea Life eller vetenskapsmuseet Heureka.
3 restauranger: Ask, Ragu och Konstan Molja.
3 klassiska turistmål: Sjöfästningen Sveaborg, Fölisöns friluftsmuseum och Olympiastadion.
 
Stortinget i Oslo.Bild: LASZLO ILYES/FLICKR
 
Oslo
Oslo har 600 000 invånare och ligger längst in vid Oslofjorden. Oslo är med sitt kompakta centrum utmärkt att upptäckas till cykel – hyr en och ge dig ut, eller ta en guidad tur.
Se & göra: I Oslo finns det mesta i klassisk storstadsväg, men blir du sugen på att lämna stadspulsen ett slag så är en fjordtur med lite ö-hoppande en fin utflykt. Andra mysiga aktiviteter är en promenad i Botaniska trädgården, eller lite picknick eller grillning i Oslos största park, Frognerpark. Sväng ner till Akker Brygge som är ett populärt område särskilt under sommarhalvåret med sina butiker, restauranger och barer vid hamnen.
3 restauranger: Stratos, Kaffistova och Südøst Asian Crossover.
3 tips för barnfamiljen: Nöjesparken TusenFryd, Naturhistoriska museet eller leklandet Hopp i havet.
3 klassiska turistmål: Holmenkollenbacken och skidmuseet, skulpturparken Vigelandsanläggningen och Nationalmuseet.
 
Katedralen i Reykjavik.Bild: Scanpix
 
Reykjavik
Nordens minsta huvudstad har mycket att erbjuda. I stan finns ett förvånansvärt stort kulturellt utbud, och runt om väntar storslagen natur.
Se & Göra: I Reykjavik finns det gott om restauranger, barer, kulturella upplevelser och shopping, men det mest spektakulära är förstås omgivningarna. Upptäck den isländska naturen genom att hyra en bil eller cykel, eller varför inte på det mest klassiska viset – från ryggen på en islandshäst. Ta en guidad tur, det finns gott om turer att ta – allt från vulkanutflykter till valsafari. Missa inte heller att bada i varma källor, till exempel Blå lagunen som är ett geotermiskt spa, inte långt ifrån Reykjavik.
3 restauranger: 101 Restaurant and bar, Bunk Bar & restaurant och Munnharpan.
3 tips för barnfamiljen: Reykjavik Family Park & Zoo, utom- och inomhusbadet Lágafellslaug och vikingamuseet Saga museum.
3 klassiska turistmål: Tjörnin pond, den geotermiska stranden vid Nauthósví och skulpturen Solfar sun voyager.
Gå till toppen