Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Tiggare oroas: "Vi kan inte flytta"

Flera av stadens EU-migranter säger, i motsats till vad kommunen hävdar, att de inte kommer att flytta till Stenbrogårdens camping.

Bild: Sven-Erik Svensson
Per Pehrsson, kommunens samordnare i frågor rörande EU-migranter sa i en artikel igår att han känner sig säker på att alla stadens EU-migranter är positivt inställda och kommer acceptera flytten till Stenbrogårdens camping, mot en dygnshyra på tio kronor.
När tidningen pratar med ett tiotal EU-migranter, som vill vara anonyma, träder en annan bild fram. De bor i olika läger och säger att minst 30 till 45 personer känner som dem.
Gruppen berättar sedan gemensamt att de framförallt är oroliga för avståndet. Stenbrogårdens camping ligger drygt åtta kilometer från stadskärnan – alltså nästan två timmars promenad.
– Det finns många som är äldre, sjuka och lider av hjärtbesvär. Hur ska de kunna gå så långt? Vi kan inte flytta dit.
– Vissa har cyklar men andra har det inte. Jag kan inte betala för att åka buss varje dag, då blir det mycket mer än tio kronor om dagen.
Det står klart att det råder oro och förvirring. Gruppen hjälper till att fylla i varandras informationsluckor: någon har hört rykten om att de inte kommer få någon mat från värmestugan om de vägrar flytta, en annan har hört att de måste legitimera sig och bära ett särskilt armband för att komma in på Stenbrogården.
En tredje undrar:
– Kan vi ta med våra saker? Hur ska vi komma dit?
I motsats till vad Per Pehrsson har berättat för tidningen har de inte hört någonting om att de ska få hjälp med transport.
– De har bara sagt att vi kommer få veta med en dags varsel när flytten blir av och då måste vi ta med allt förutom tält och ta oss dit. Sedan kommer de ta med polisen till våra läger och jämna marken med bulldozers.
Kan det finnas fördelar rent trygghetsmässigt med att bo på Stenbrogården?
– Hur ska vi känna oss säkra där? Det ligger långt bort, helt avskilt och isolerat, ingen bor i närheten, säger en person och en annan fyller i:
– Om vi flyttar dit kan vi bli mördade och ingen skulle märka någonting.
Hur ska ni göra när flyttdagen kommer?
– Gömma oss där det går, sova utomhus.
Finns det någonting ni vill framföra?
– Jag vill bara att folk ska veta att vi inte tigger för nöjes skull. Vi behöver pengar för mat och för att överleva. Vi vet inget annat sätt att tjäna pengar i Sverige. Ingen pratar med oss här.
– Nu när våren är kommen borde det finnas några jobb? Man kanske kan plocka jordgubbar eller vad som helst. Vi vill jobba och slippa säga "please please".
Gå till toppen