Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Utredning om sms-lånemarknaden

Regeringen vill se striktare regler för snabblån- och smsföretag. 

SMs-lånsföretagen måste tydligare regleras, skriver Morgan Johansson och Per Bolund i dag. ARKIVBILD.Bild: JESSICA GOW / TT
Det skriver justitieminister Morgan Johansson (S) och finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) i en debattartikel i Expressen.
På torsdag tillsätts en utredning som ska ta fram förslag för en "bättre ordning på snabblånemarknaden" för att "minska den överskuldsersättning som snabblåneföretag bidrar till".
Bland annat vill ministrarna utreda ett kostnadstak, så att räntor och avgifter inte överstiger de belopp konsumenten lånat och ett räntetak där kreditgivarens möjlighet att ta ut hög ränta begränsas. Johansson och Bolund vill även se ett krav på skriftligt undertecknande, som de hoppas ska leda till färre impulsiva lån.
Redan i år ska regeringen presentera en strategi med förslag på insatser för att förebygga överskuldsättning. De vill också se ändrade skuldsaneringsregler så att fler kan bli skuldfria.
Gå till toppen