Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De ger perspektiv på våra banala problem

Här: klimatångest och källsortering. Där: översvämningar och tyfoner.
När eleverna på Sundsgårdens teaterlinje skulle sätta upp en pjäs om klimat och miljö chattade de med manusförfattare i Bangladesh för att få inspiration.

Max Åsbjörnsson, Ludvig Stynsberg, Jessie Johansson och Gunnar Kihlstedt från teaterlinjen Teater på Turné på Sundsbrogårdens folkhögskola.Bild: Sven-Erik Svensson
En självgod och trendigt miljömedveten svensk har skrivit en bok om 88 sätt att rädda världen. Tillsammans med en sponsrad filippinsk boxare och en miljöaktivist från Bangladesh deltar han i en Robinson-inspirerad dokusåpa. Det sker i föreställningen "Desert Island" som spelas på Teater Arken.
Under arbetet med manuset, som har skrivits av Freddi Högabo, har ensemblen chattat med manusförfattare i Filippinierna och Bangladesh för att få inspiration och perspektiv. Bland annat fick de se bilder på kraftiga översvämningar.
– Det jag tänkte mest på var hur olika det är här och där. Vi har verkligen inte samma problem. Här klagar vi på vädret medan de drabbas av översvämningar, säger Jessie Johansson som spelar boxaren Nadia Flores från Filippinierna.
Ludvig Stynsberg, som spelar den svenska miljöboksförfattaren Tom Stålhede, instämmer.
– Man fick verkligen perspektiv på hur banala våra bekymmer är, säger han.
Alla karaktärer har olika ingångar i klimatfrågan och lika olika lösningar. Regissören Helena Johansson kallar dem för "stereotypa".
– Programledaren är från USA, och han är inte alls intresserad av att ändra på sig till exempel, säger hon.
Syftet med föreställningen är att väcka tankar och sätta in vår västerländska livsstil i ett globalt sammanhang. I de efterföljande diskussionerna mellan ensemble och publik pratar de om de olika karaktärernas analyser och strategier.
– Många ungdomar står lite handfallna inför miljöfrågor. Vi vill inte köra ner massa information i halsen på dem, bara väcka dem lite grann. Men vi är samtidigt tydliga med att visa att andra får ta konsekvenserna för vårt leverne, säger producenten Sofie Langvad.
Hon tillägger att föreställningen inte levererar några enkla svar.
– De finns ju där ute. Men dem får de söka själva, om de vill.

Desert Island: Environment Edition

Teater Arken är ett av de 10 första projekt som beviljades medel från Helsingborgs Visionsfond.
Manuset till teaterföreställningen "Desert Island" har tagits fram genom ett digitalt samarbete mellan ungdomar från Helsingborg och unga människor från Filippinerna och Bangladesh.
Projektet är även ett samarbete med Röda Korset i Helsingborg, i samband med föreställningarna samlas pengar in till Röda Korsets globalprojekt i Bangladesh.
Föreställningen spelas just nu på Teater Arken för skolungdomar och kommer att turnera under ett år, men nästa termin byts ensemblen ut mot nya elever.
Gå till toppen